Hírek

Miért nem tudjuk géptípus alapján beazonosítani a legtöbb fűnyíró traktor ékszíjat?

Az Európai Únió területén értékesített gépek és berendezések jó részéhez a gép gyártója vagy első forgalomba hozója köteles egy bizonyos ideig alkatrészt biztosítani. Ez pénzbe kerül, hiszen meg kell vásárolni, le kell gyártani ezeket az alkatrészeket, sőt még raktározni is kell őket. Ezért kerülnek többe azok a gépek, amihez van alkatrészellátás, mint azok, amelyek cseregaranciával, szervizlehetőség nélkül kerülnek értékesítésre.

A gépgyártók célja általában az, hogy az eladott gépek alkatrészeinek eladási ára fedezze az alkatrészellátásra fordított összegeket, esetleg még nyereséget is hozzon. Ezt úgy tudják megtenni, hogy a gépben felhasznált szabványos alkatrészekre sem íratják rá a szabványos elnevezéseiket, hanem egyedi azonosítókat, cikkszámokat használnak amelyek csak a terméket specifikusan ismerő szakemberek részére mondanak valamit.

Ezen alkatrészek (esetünkben ékszíjak) a felirat alapján nem azonosíthatók be pontosan, hiszen a cikkszámok és a méretek váltótáblázatait a gyártók üzleti titokként kezelik. Ezzel ösztönzik a gépvásárlókat arra, hogy a szíjtermékeket is szakszervizekben vásárolják meg (általában magasabb áron). Ékszíjat árusító üzleteknek ezen adatokhoz (általában) nincs hozzáférésük. Vagy ha van is, akkor az egy-egy márkára korlátozódik.

Persze mondhatjuk, hogy az internet nagy és minden megtalálható, de sajnos tapasztalatunk szerint nagyon sok téves információ is található az internet adatbázisaiban. Ha beütünk a keresőbe egy szíjról leolvasott cikkszámot, akkor a legtöbb esetben több találatot is kapunk. Majdnem biztos, hogy ha mindegyiket leellenőrizzük, akkor több különböző hosszúság jelölést fogunk kapni. Ki tudja megmondani, hogy melyik a valós???

Arról nem is beszélve, ha régebbi a gép és már cseréltek rajta tárcsát vagy feszítőt de nem az eredeti átmérőt használták, akkor a gyári szíj sem lesz biztosan jó rá... Egy használt gép esetében ezt sem tudhatjuk biztosan...

Szóval ha lehetséges, akkor mindig meg kell mérnünk a régi szíjat. Mivel már rossz és cserélni szeretnénk, nem nagy gáz, ha elvágjuk. Kiterítve, a szíjat a hátára fordítva egy mérőszalag segítségével mérjük meg a hosszát. Ez lesz az La méret. Ezt a milliméterben mért hosszot osszuk el 25,4-el. Ez lesz a névleges collméret. Ha megszorozzuk 10-el, akkor a cikkszám jelölését kapjuk. 1956mm / 25,4 = 77,01 = 77 coll = 770 szíj. Ha régi és kopott a szíj, de valamivel hosszabb a számított eredmény, mint a létező méretek, akkor kopástól függően 1-2-3 tized coll esetében jelenthetnek nyúlást. Ennél nagyobb eltérés esetén gyanakodjunk, hogy nem egész collméretes szíj van a kezünkben.

A fűnyírótraktor ékszíjak hosszjelölése a profilszélesség és a hossz collméretben mért hossza alapján történik. 3L szíj aminek kicsit kevesebb, mint 10mm a felső szélessége. 4L szíj, aminek kicsit kevesebb, mint 13mm a felső szélessége. 5L szíj, aminek kicsit kevesebb, mint 17mm a felső szélessége. Figyelem, a nagyon elhasznált szíjak profilja már elkophat annyit, hogy egyel vékonyabbnak tűnik!!! Például aa 10,5 mm szélességet mértünk, akkor az 4L szíj lesz, mert a 3L soha nem lehet ennyire széles, az 5L meg elszakadna, ha ennyire elkopna...

Az előbbi példánk alapján a minta szíjunk fél coll (kb 12,7mm), azaz 4L széles, 77 coll hosszú = 4L770.

Ha kitaláltuk, hogy mi lehet a szabványos, méretet mutató cikkszáma, akkor már tudjuk is rendelni itt: https://ekszij.hu/termekek/ekszijak/funyirotraktor-kuplung-szijak