Hatszög profilú ékszíjak

Általános információ

A hatszögletű vagy dupla oldalú ékszíj egy speciálisan gyártott "kétoldalas ékszíj", amely ékszíj meghajtást biztosít a szíj mindkét oldalán. A kétoldalas vagy hatszögletű ékszíj felépítése két ékszíjhoz hasonlít, amelyek egymásnak hátrafelé vannak rögzítve. Az erőhordozó szál az ékszíj közepén halad végig. Ez nagy hajlékonyságot biztosít, továbbá biztosítja az alacsony nyúlást.

Általában a mezőgazdaságban használatos, de használják az ipar néhány területén is; olyan helyeken, ahol az ékszíjtárcsáknak egymással szemben kell forogniuk. A szembe forgó tárcsákra felfűzött szíj alakja miatt ezeket a hajtásokat általában "szerpentin" hajtásnak hívják.

Jellemző méreteik a belső méret (Li) és az erőhordozószál méret (Lp) Az erőhordozószál helyén (középen) mért méretet hívják effektív méretnek is (Le). A dupla betűvel jelölt (AA, BB, CC, DD) hatszögletű szíjak névleges mérete collméret, ezeket collméretben gyártják, a katalógusban található milliméter jelölés csak tájékoztató jellegű, a termékre általában nem nyomtatnak milliméterben kifejezett adatot. A tripla betűvel jelölt hatszögletű ékszíj termékek (HAA, HBB, HCC) ugyanolyan profilú ékszíjak, mint a dupla betűvel jelölt termékek, egymással felcserélhetők. Ezen típusoknál azonban a gyártó a milliméter méretet adja meg névlegesnek és a collméret ami tájékoztató jellegű (a szíjon általában a milliméter méret és a collméret egyaránt feltüntetésre kerül).

A webáruháruházunkban kapható hatszögszíjak nominális mérete collméret. (pl. AA105 vagy BB120)