Fogasszíjak

Általános információ

A fogasszíjak olyan lapos jellegű szíjtermékek, melyeknek egyik, vagy mindkét oldalán szabályos közöként kidudorodásokat (fogakat) találhatunk. Ezek a fogak mechanikus kapaszkodásuk révén a lánchajtáshoz hasonló módon viszik át az erőt a meghajtó kerékről a meghajtott kerékre. A fogasszíjak használatához speciális szíjtárcsára, ún. bordáskerékre van szükség. Minden fogasszíj típus saját bordáskerékkel rendelkezik.

A fogasszíjakat alapanyaguk és a fogaik között távolság (fogosztás) alapján csoportosíthatjuk. A fogasszíjak általában gumiból készülnek. Osztásuk lehet collméretes MXL, XL, L, H, XH, XXH, DXL, DL, DH (ezeket hívjuk klasszikus fogasszíjaknak), vagy metrikus 2M, 3M, 5M, 8M, 14M. Bizonyos felhasználásokra poliuretánból készült fogasszíjakat használunk. Ezek legyakrabban használt méretei: T2.5, T5, T10, AT5, AT10, DT5, DT10, de készítenek MXL, L, XL méretű collos fogasszíjakat is poliuretánból.

A fogasszíjak a gyártóktól méretenként egy-egy 100-200 cm széles csévében kerülnek kiszállításra. A végleges szélesség a vevőrendeléskor kerül levágásra. Ezekre a szíjtípusokra az egyedi gyártás miatt a visszaigazolás kiküldése után nem fogadunk el elállást a vevő részéről. Ezen termékeket nem cseréljük és nem vesszük vissza.