Háromfázisú villanymotorok

Általános információ

A háromfázisú aszinkron villanymotorok jellemzően ipari, mezőgazdasági felhasználásra készülnek. Üzemeltetésükhöz 400V 50Hz villanyáram szükséges 3 fázison. A villamos biztosító méretének legalább a motor adattábláján feltüntetett amperteljesítmény leadására alkalmasnak kell lennie. (A háromfázisú elektromotorok üzemeltethetők egy fázisról is, amennyiben ezt a motor tetején található kötődoboz jelzései engedik. Ebben az esetben a motor teljesítménye jelentősen csökken a névleges teljesítményhez képest!) Minden esetben a villanymotor leírásában és/vagy a kötődobozon feltüntetett módon kell bekötni az elektromotorokat. A rendeltetésszerű használathoz elengedhetetlen a motorvédő kapcsoló vagy frekvenciaváltó használata.

A háromfázisú aszinkron elekromotorok teljesítménye kb. 0,1 kW teljesítménytől a csillagos égig terjed. Amennyiben nem találja az Ön számára szükséges terméket, kérjük keressen minket a KAPCSOLAT menüponton keresztül.

Mit jelent a 3 fázisú motor?

A 3 fázisú villanymotorok három tekercset tartalmaznak. Üzemi körülmények között egy forgő mágneses mezőt hoznak létre, amely mozgatja a forgórészt. A mágneses mező sebessége eltér a forgórész forgásának sebességétől, ezért aszinkron motoroknak is hívjuk őket. Működési elve miatt indukciós motornak is hívják. Az aszinkron indukciós motorok beindításkor nagy áramot vesznek fel és induláskor kisebb a nyomatékuk. Ezért ezeket a motorokat korábban csillag-delta kapcsoló hasznáűlatával indították be. A kapcsoló a motor elektromos bekötését változtatta meg. Manapság elektronikus eszközöket, általában frekvenciaváltót hazsnálunk a villanymotor beindításakor.