Klasszikus profilú ékszíjak

Általános információ

A klasszikus profilú burkolt ékszíjak "AZ" ékszíjak. Egy átlagos felhasználó amikor ékszíjra gondol, akkor ez a termék ugrik be neki... Évtizedek óta változatlan méretekben szerepel a szabványkönyvekben. Szélesség-magasság aránya 1:1,6-hoz. Az ékszíj gumimagját szövetbevonattal látják el. Jellemzően fekete színű. A gyártott méretek 5, 6Y, 8K, 10Z, 13A, 17B, 20, 22C, 25D, 38E, 40E. Ezek a számok az ékszíj profiljának felső szélességét jelentik. Némely ékszíjtípus ISO szabvány szerint is dokumentálva van, ezek a szíjak betűjellel is jelölhetők. Az A a 13-as szíjat jelenti, a Z a tizest és így tovább. Érdekesség, hogy az E jelű szíj az IS2494 szabvány szerint 38 mm profilszélességben készül, az ISO4184 szerint pedig 40mm szélességű. Mindazonáltal a 38-as és a 40-es szíj ugyanabban az ékszíjtárcsában használatos, egymásnak csereszabatos kiváltói.

Webáruházunkban feltüntetjük a Méret3 mezőben a klasszikus profilú szíjak angolszász méretét is. Ez egy betűjelből és három számból áll. A betű a szíj profilját mutatja, a számok pedig a szíj hosszát hüvelykben (coll, inch). A metrikus termékeknél a collméretek tájékoztató jellegűek, számított értékek, nem a szíjról való leolvasással kerültek rögzítésre. A collméretes termékeknél a coll a gyártó által megadott hossz, a mm a számított érték.

A klasszikus profilú ékszíjak fogazott változatban is készülnek. Ezek általában nincsenek szövebevonattal ellátva. A fogazott szíjak kisebb átmérőjű szíjtárcsán is el tudnak fordulni, valamint a fogak "kapaszkodása" miatt valamivel nagyobb nyomaték átvitelére alkalmasak. Betűjelük X az szélességet jelölő betű után. ZX, AX, BX, CX.