Hírek

Ékszíj csere – így csináld – teljes útmutató!

Az ékszíj csere menete. Néhány szóban leírjuk, hogy (szerintünk) hogyan kell ékszíjat cserélni.

Legelőször is ellenőrizni kell, hogy a szíjtácsának megfelelő profilú ékszíjat vásároltunk-e? Az ékszíj felső profilszélességének nagyjából meg kell egyeznie, vagy kicsit nagyobbnak kell lennie a szíjtárcsa hornyának legnagyobb szélességénél. A keskeny profilú ékszíjak felső pereme egy vonalban kell legyen a szíjtárcsa peremével. A klasszikus szíjak kicsit feljebb helyezkednek el, egy-két millimétert kilóghatnak...

Az elhasználódott szíjak cseréje előtt ellenőrizze a szíjtárcsa rögzítését a tengelyhez. Ha van rés vagy játék a tárcsa és a tengely között, akkor mindenképpen cserélje ki az elhasználódott alkatrészt. A szíjtárcsa nem megfelelő illesztése rántásokhoz, vibrációhoz vezethet, így a hajtás korábbi hibája az új szíjat is tönkreteheti.
Az ékszíj csere előtt ellenőrizze a szíjtárcsákat, hogy van-e rajtuk kopás és/vagy idegen anyagmaradvány. Szemrevételezéssel és/vagy az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a szíjtárcsa belső hornyának felülete sértetlen és egyenes-e. Ha bemaródást, sérülést tapasztalunk, vagy a felületen görbületet észlelünk, akkor a szíjtárcsát cserélni kell! Nagyon fontos, hogy az ékszíj semmilyen körülmények között sem érintkezhet az ékszíjtácsa aljával! A kopott szíjtárcsákat cserélni kell! A kopott szíjtárcsák, ha nem cserélik le őket, akkor a következő problémák at okozhatják:
• A szíj korai tönkremenetele, szakadása
• A szíj hajlamos lecsúszni a szíjtárcsa-horonyról
• Az energiaátviteli kapacitás csökkentése
• Túlzott rezgésekhez létrejötte

Többpályás ékszíjtárcsáknál soha ne használja újonnan vásárolt ékszíjat egy régebbi ékszíjjal ugyanazon a meghajtón. Ez a következő problémákat okozhatja.
• Nem egyenletes feszítés
• Az energiaátvitel csökkenése
• Az új ékszíjak rövidebb élettartama
• A régi ékszíjak csúszása
Mindig használjon a többpályás szíjtárcsán ugyanolyan típusú, ugyanattól a gyártótól származó ékszíjakat. Ha régebbi, nem SET FREE ékszíjat használ a többpályás ékszíjtárcsán, akkor az ékszíjakat párosítani kell, mert a gyártási tolerancia miatt nem feltétlenül pontosan egyforma hosszúak az ugyanolyan számú ékszíjak sem! Párosítandó ékszíjak használatakor lehetőleg ugyanolyan gyártási dátumú ékszíjat használjon. (Az ekszij.hu webáruházban kapható ékszíjak mind Set Free kivitelűek.)

Soha ne használjon feszítő szerszámot az ékszíj felszerelésekor, mert megsérülhet az ékszíj felülete, vagy az árőátvitelt biztosító szál. Ékszíj csere során csökkentse a tengelytávolságot, vegye le a régi szíjat, helyezze fel az újat, majd feszítse vissza a tengelyt a helyes pozícióba. Ügyeljen arra, hogy a tengelyek egymással párhuzamosak legyenek. Ha szöget zárnak be egymással, akkor a hajtási nyomaték gyenegül és a felhasznált alkatrészek idő előtt elkopnak.
Az ékszíj csere után egy-két napig kísérje figyelemmel a szíjak feszességét. Szükség esetén feszítse újra a megfelelő pozícióba. Karbantartásmentes ékszíjak (Muscle, Red Power) használatakor az első - helyes mértékű - feszítés után nem szükséges további utánfeszítés.