Hírek

PIX Drive Design - ÚJ Kéttengelyes hajtások tervezése (csak szíj)

Ékszíjhajtások tervezésekor, ellenőrzésekor kiváló ingyenes segédeszköz a PIX Drive Design szoftver, amely ingyenesen elérhető online formában bármely felhasználó számára. Elérhető itt: http://dd.pixe-connect.com/

Három menüpontot tartalmaz, a Kéttengelyes hajtások tervezése (Two Pulley Drive), a Többtengelyes hajtások tervezése (Multi Pulley Drive) és a Hajtás beállítás (Drive Setup) menüpontot. Jelenleg a kéttengelyes hajtásokat tekintjük át.

Kéttengelyes hajtások tervezése.

Az első menüpont kiválasztása után három választási lehetőségünk van. Új hajtás tervezése csak szíj kiválasztása vagy Új hajtás tervezése szíj és tárcsa kiválasztásával vagy a Meglévő hajtás ellenőrzése. Jelenleg az Új Hajtás Tervezése (Csak Szíj) menüpontot taglaljuk.

Az új hajtás (csak szíj) tervezése esetén a saját adataink megadása után (nem kötelező) ki kell választanunk, hogy ékszíjhajtást, átlapot ékszíj hajtást, hosszbordás szíjhajtást vagy fogasszíjhajtást kívánunk tervezni. Válasszuk ki a megfelelőt.

Adjuk meg a meghajtó tárcsa átmérőjét milliméterben. A meghajtó tárcsa fordulatszámát. Adjuk meg a meghajtott tárcsa átmérőjét milliméterben VAGY a meghajtott tárcsa fordulatszámát. A másik értéket a gép számolja.

Meg kell adni a tengelytávolságot milliméterben. (Tengelyközéptől tengelyközépig)

Valamint meg kell adni a meghajtó motor teljesítményét kilowattban.

Ezután következik a szerviz faktor. Egy egy szorzószám, ami a felhasználás módja, az indítások gyakorisága és a munkaórák hossza alapján biztonsági tartalékot számít a szíjhoz. Ha nem tudjuk, akkor a HELP gombra kattintva segítséget kaphatunk. (Angol nyelven.) Ha egyáltalán nem tudjuk, akkor hagyjuk az alap 1,3 beállításon.

A NEXT gombra kattintva a szíjtípus kiválasztásához jutunk. Ha ismerjük a használni kívánt szíj típusát, akkor pipáljuk ki a megfelelőt. A Standard Belts oldalon a normál alapanyagú, kivitelű szíjakat találjuk. Az A a 13-as, az SPA a keskeny profilú tizenhármas, az SPZ a keskeny profilú tizes normál ékszíj. Mellette a normál anyagú fogazott ékszíjak. Az AVX10 az autóipari tizes, az AVX13 az autóipari 13-as, az AX a fogazott 13-as, a BX a fogazott 17-es, az XPA a keskeny profilú tizenhármas fogazott, az XPZ a keskeny profilú tizes fogazott ékszíjat jelenti. A High Power Belts oldalon az erősített kivitelű szíjak találhatók. A betűjelek ugyanazokat a profilokat jelölik, mint a normál kivitelű ékszíjaknál. De van előtte egy MF jelzés, ami a MUSCLE3 erősített ékszíjat jelenti vagy egy MF4 ami a MUSCLE4 erősített szíjakat jelenti, vagy egy TR jelölés, amely a TERMINATOR erősített szíjakat jelenti. Válasszuk ki a megfelelőt. Normál körülmények között az A, vagy az SPA jelenti az átlagos megoldást. Ha több szíjtípust választunk ki, akkor a következő lépésben több oszlopban kapunk eredményt a különböző szíjaknak megfelelő értékekkel. (Javasolt több szíjtípust kiválasztani és a megadott adatok alapján olyat venni, ahol a legkevesebb ékszíj felhasználásával oldhatjuk meg a feladatot.)

A NEXT gombra kattintva megkapjuk a számított eredményt. A táblázat oszlopaiban a kijelölt szíjtípusokra vonatkozó eredményt látjuk. A sorokban az alábbi paraméterekkel: szíj szekció, erő, áttétel, szíjsebesség, szíjhossz (Lp), tegelytáv, teljesítmény érték, érintő korrekciós faktor, hossz korrekciós faktor, elméleti szíj darabszám, javasolt szíj darabszám, surlódási faktor, szerelési faktor, feszítési hossz, szíj tömeg/m, dinamikus tengelyterhelés, szíj termékkód, szíjtárcsa típusa, szíjtárcsák átmérője.

Ebből ami nekünk fontos, az az 5. pont a szíj milliméterben mért Lp hossza (Lp=Ld) és a11-es a szíjak darabszáma. A szíj típust már kiválasztottuk, tehát tudjuk, hogy tizes, tizenhármas, vagy milyne szíjak közt kell keresnünk. Belépünk az ékszíj,hu webáruház ékszíjak menüpontjába, megkeressük a korábban kiválasztott ékszíj típust. (A, SPA, satöbbi. Ha csak egy betű, akkor klasszikus, ha két betű, akkor klasszikus fogazott, ha három betű, akkor keskeny profilú, ha van X a három betű elején, akkor keskeny fogazott, ha AVX van a betűjelben, akkor autóipari ékszíj) kiválasztjuk a számított értékhez legközelebb eső hosszméretből az a márkát, amely legszinpatikusabb számunkra és leadjuk a rendelést...

A szíjszámításunkat kinyomtathatjuk, letölthetjük PDFben és elküldhetjük e-mailben a lap alján található ikonok segtségével.

Ha nem megy a számítás, akkor küldje el részünkre az adatokat az https://ekszij.hu/kapcsolat űrlapon, mi kiszámoljuk és visszaküldjük Önnek az ajánlatunkat a vásárolandó szíjra.

Legközelebb az Új kéttengelyes hajtás tervezése szíj és tárcsa kiválasztásával menüpontot taglaljuk majd.