Hírek

3D modellek letöltése az ekszij.hu webáruházból

Korábban többször felmerült az igény a CAD 3D modellek letöltésére fémtermékeinkhez. Februárban megkezdtük ezen modellek fejlesztését és mára megkezdtük a kúpos szorítók és a kúpos szorítós ékszíjtárcsák 3D modelljeinek feltöltését STEP (STP) formátumban. A következő hónapokban elkészítjük a további modelleket is, várhatóan év végéig minden fémtermékünk modellje elkészül és feltöltésre kerül majd.

A feltöltött STEP fájlok a S.I.S. Kft szellemi termékei, amelyek módosítás nélkül szabadon felhasználatók bárki számára. A STEP fájlok elkészítésekor maximálisan törekedtünk a katalógus adatok pontos feldolgozására, azonban nem vállalunk felelősséget az esetelges mérethibákért! Az ekszij.hu webáruházból letöltött STP fájlokat mindenki saját felelősségére használhatja!

De mire is jó ez? Mi az az STP fájl?

Az STP fájlformátum elsődleges felhasználása a 3D grafika átvitele a különböző CAD és CAM rendszerek között. 3D (háromdimenziós) objektumadatokat tartalmaz Standard for the Exchange of Product Data (STEP) formátumban mentve.
ASCII-struktúrájuk miatt az STP-fájlok könnyen olvashatók, soronként egy példányban. Az STP-fájlok szöveges ASCII formátumban kerülnek mentésre, amely STEP ISO alkalmazásprotokollokat tartalmaz.

A STEP fájlformátumot az ISO 10303-21 Clear Text Encoding of the Exchange Structure szabvány határozza meg. Az ISO 10303-21 szabványnak három kiadása van. Az első kiadást 1994-ben adták ki, az utolsót 2016-ban. Az utolsó kiadáshoz horgony-, referencia- és aláírási szakaszok kerültek a külső hivatkozások támogatására, a tömörített cserestruktúrák támogatása archívumban, digitális aláírások és UTF-8 karakterkódolás.

Az ISO 10303-21 felépítése két részből áll, fejlécből és adatrészből. A fejrész fix szerkezetű, 3-6 csoportból áll, adott sorrendben. Az ADAT szakasz az alkalmazások adatait tartalmazza egy meghatározott expressz séma szerint, néhány egyszerű elv szerint kódolva.

Az STP fájlok felhasználói rendelkeznek a fájl megtekintéséhez szükséges szoftverekkel. Amennyiben Ön kívánics, hogy hogyan néz ki ez a modell, de nem rendelkezik szoftverrel, az internetről letölthetők különböző ingyenes STEP megjelenítő szoftverek, illetve online is működik jópár. Például használhatja az ingyenes STP VIEWER szoftvert... Letölthető itt: https://stpviewer.com/download.aspx

2023.05.10