Hírek

Autóipari ékszíjak

Az autóipari szíjak olyan keskeny profilú, fogazott ékszíjak melyek kimondottan az autóipar igényeire lettek kifejlesztve. De ezen speciális tulajdonságok miatt az ipar egyéb területein is jó szolgálatot tehet, kiválthat más egyéb szíjtermékeket!

A leggyakrabban használt fogazott autóipari szíjak az AVX10x, AVX11x, AVX13x, AVX17x. Ezeknek a szíjaknak a profilmérete teljesen megegyezik a keskeny profilú, vágott, fogazott ipari szíjakéval. (XPZ, XPA, XPB) Azonban a szerkezetük kimondottan az autóipar igényeire lett kifjelesztve. Nagyon jól bírják a hőt, nem (nagyon) nyúlnak, csendesen futnak a tárcsában és jól tolerálják a rezgéseket. Elsősorban vízpumpák, ventilátorok, klímaberendezések meghajtására fejlesztették ki őket. Nem igényelnek karbantartást.

Viszont ezen pozitív tulajdonságaik miatt ajánlhatók minden olyan esetben az ipari szíjak kiváltására, amikor nincs extrém terhelés, amikor rezgő környezetben használjuk, mert ugyebár pl. ventilástorok az autókon kívül is léteznek. De hazsnálható pl. önjáró fűnyíró meghajtására és még nagyon sok mindenre, amire egyébként klasszikus ékszjíjat használtunk vola, de valamiért nem vált be.

Akkor is eszünkbe juthat az autóipari ékszíj, amikor nem találunk megfelelő méretű ékszíjat a spéci hajtásunkra.. Mert óriási előnye még az autóipari szíjaknak, hogy kb 2 m hosszig rengeteg különböző hosszméretben elérhetőek. A hosszkülönbségek lényegesen kisebbek az egyes hosszméretek között, mint bármely más szíjtípus esetében.

Ezek a szíjak az Ékszíjak menüpont Autóipari szíjak csoportjában találhatók az ékszíj.hu webáruházban.