Hírek

Fűnyírótraktor szíjak

A fűnyírótraktorokon normál körülmények között nem hegyományos ipari szíjakat szokás használni, hanem speciálisan ere a célra kifjelesztett fűnyírótraktor ékszíjakat. Ezek a szíjak lehetnek ék profilúak, vagy lehetnek hatszögletűek. (Úgy néznek ki, mint két egymásnak háttal összeragasztott ékszíj.)

Azokra a fűnyírókra, melyeknél a kuplungolás nem hidrosztatikus, hanem a meghajtószíj meglazításával és megfeszítésével történik, minden körülmények között kevlár bevonatú, kevlár erőhordozószállal ellátott fűnyírótraktor kuplung ékszíjat kell használni. Ez speciális anyagának köszönhetően jól bírja a hőt és a lökésszerű igénybe vételt. Csak collméretben gyártják. Jele 3L, 4L, vagy 5L. Megtalálhatók az ekszij.hu webáruház ékszíj csoportjában.

Azokra a fűnyírókra, ahol úgynevezett szerpentin meghajtást alkalmaznak (az egyik észíjtárcsa másik irányba forog, mint a mellete lévő), olyan meghasjtó szíj kell, amely hatszög profillal rendelkezik. Így a hajtást mindkét oldalon át tudja adni. Olyan módon fűzzük be, mint ahogy a szerpentin utak lejönnek a hegyről. ezért nevezik szerpentin szíjnak is. Jellemzően collméretben készülnek. A névleges méretük a szíj belső hossza collméretben. Fontos azonban ellenőrizni a milliméter méretet is, mert a különböző gyártók különböző milliméter jelzéssel ellátott szíjakat is ugyanolyan collmérettel jelölnek... (Prsze a feszítő miatt ezek valószínűleg csereszabatosak, de jó tisztában lenni vele, hogy nem teljesen egyformák...)