Hírek

Hatszög szíjak hossza webáruházunkban

Szóval a hatszögletű ékszíjak. Első körben le kell szögeznünk, hogy ezen termékeknek a mérete minden esetben collméret. Mindig. Tehát ha arról beszélünk, hogy melyik milliméter méret a fontos, akkor azt kell mondjam, hogy egyik sem. Mindig a collméretnek higgyünk. Példa: AA043 szíj az 43 coll hosszú, az AA105 pedig 105 coll hosszú és így tovább.

De mi ez a keverés a sok különböző milliméter mérettel? Elvileg ez a termék is szabványos, minden gyártónál egyforma számokat kellene látnunk. Az ISO5289 szabvány szerint a termékek nominális mérete a belső collméret, azaz az Li angolszász mértékegységben mérve. Nos a coll átszámítása nem nehéz feladat, 25,4-el megszorozva már meg is kapjuk a milliméterben mért méretet. Ez a PIX hatszögletű szíjak esetében így is van. Ez passzol...

Azonban az SWR és a Megadyne a hatszögletű szíjak méreteteit az erőhordozószál méreténél méri (Lp) tehát az általuk megadtt szíjméretek nem a szabványnak megfelelő helyen mért adatok, hanem hanem a szíj közepén megadott adatok. Mivel a szíjak mérete gyakorlatilag az általuk alkotott kör kerületét jelenti, így ha máshol mérjük a hosszt, akkor változik a kör sugara is, ezáltal változik a kiírt méret.

Ráadásul a hatszögletű termékeknél bevezettek egy új, más termékeknél nem használt hosszméret jelölést, ez az Le, azaz az effektív hossz. ez nem mérhető méret, csak számolni lehet, de igazából csak zavar, mert összezavarja a vásárlót, de megmutatja, hogy a gyártó szerint ez a szíj valós használatban milyen hosszúságú ékszíjnak felel meg.

Szóval több gyártó "ugyanolyan termékét" egy táblázatban felsorolva nem ugyanazokat a számokat kell kiírnunk, hiszen a különböző gyártók másként jelölik ugyanazt a célt ellátó terméküket... Ha hatszögletű szíjat vásárol, minden esetben a collméretet, vagy a cikkszámot nézze, mert az ugyanolyan collméretű hatszögletű szíjak felcserélhetők egymással!

De nem teljesen egyformák, pár milliméter különbség azért lehet köztük. Hogy mennyi, ezt az effektív hossz határozza meg....  Az alábbi képen bemutatjuk, hogy mi-mit jelent a webáruházban. Tehát ha két egyforma collméretű szíjnál meg szertné nézni, hogy a gyártó szerint melyik hosszabb, vagy rövidebb kicsit névlegesen, akkor az Le méret segít ebben, de normál körülmények között mindkettő megfelel a célra.