Hírek

Honnan tudom, hogy tönkrement a szíjtárcsa?

Szerintünk a legtöbb szíjhajtás esetében a szíj előbb tönkremegy, mint amennyit bírhatna... Gyakran csúszik a szíj. Elég a szíj, félrekopik, átfordul, elszakad, stb. Ennek sok oka lehet. A hibásan tervezett hajtás, a téves szíjfeszesség, vagy a szíjtárcsák hibája. Esetleg ezek kombinációja... Most a szíjtárcsákkal foglalkozunk.

Gyakran tapasztaljuk, hogy vásárlóink szorgalmasan cserélgetik az ékszíjakat a gépeiken. De valahogy ritkán jut eszükbe, hogy nem csak a szíj, de a szíjtárcsa is kopik... Bizony időközönként ezt az alkatrészt is cserélni kell. Gondoljuk csak bele percenként akár több ezerszer körbefordul a tárcsa. A sérülése ennyiszer hozzáér a ráfeszített szíjhoz. Mindezt órákon, napokon éeveken keresztül. Milyen durva hatások érik az ékszíjat ekkor?

Hiába a legjobb minőségű szíj, ha a szíjtárcsa sérült, a hajtás nem lesz tökéletes. Itt kell megjegyeznünk, hogy a szíjsprayk használata tüneti kezelés. A szíjsprayvel befújt hajtás elhallgat, kicsit jobb is lesz, hiszen megnöveljük a tapadást. De nem javul meg. Ha már egyszer is eszébe jutott, hogy kellene egy szíjspray, akkor valószínűleg valamely alkatrész cseréjében kell gondolkodni.

A szíjtárcsa profilját minden egyes szíjcserekor ellenőrizni kell. Ha nem sima a felület, ha nem V alakú a profil, ha az ékszíj leér a tárcsa aljára, akkor bizony a szíjtácsának mennie kell... Azonnal. Ezt az ellenőrzést szemrevételezéssel, tapintással, vagy tácsa profil ellenőrző sablonnal végezhetjük.

Az alábbi videóban látható, hogy hogyan kell elvégezni ezt a műveletet és mit tapasztalunk a csere előtt és a csere után.