Hírek

Honnan tudom, hogy tönkrement a szíjtárcsa?

Szerintünk a legtöbb szíjhajtás esetében a szíj előbb tönkremegy, mint amennyit bírhatna... Gyakran csúszik a szíj. Elég a szíj, félrekopik, átfordul, elszakad, stb. Ennek sok oka lehet. A hibásan tervezett hajtás, a téves szíjfeszesség, vagy a szíjtárcsák hibája. Esetleg ezek kombinációja... Most a szíjtárcsákkal foglalkozunk.

Gyakran tapasztaljuk, hogy vásárlóink szorgalmasan cserélgetik az ékszíjakat a gépeiken. De valahogy ritkán jut eszükbe, hogy nem csak a szíj, de a szíjtárcsa is kopik... Bizony időközönként ezt az alkatrészt is cserélni kell. Gondoljuk csak bele percenként akár több ezerszer körbefordul a tárcsa. A sérülése ennyiszer hozzáér a ráfeszített szíjhoz. Mindezt órákon, napokon éeveken keresztül. Milyen durva hatások érik az ékszíjat ekkor?

Hiába a legjobb minőségű szíj, ha a szíjtárcsa sérült, a hajtás nem lesz tökéletes. Itt kell megjegyeznünk, hogy a szíjsprayk használata tüneti kezelés. A szíjsprayvel befújt hajtás elhallgat, kicsit jobb is lesz, hiszen megnöveljük a tapadást. De nem javul meg. Ha már egyszer is eszébe jutott, hogy kellene egy szíjspray, akkor valószínűleg valamely alkatrész cseréjében kell gondolkodni.

A szíjtárcsa profilját minden egyes szíjcserekor ellenőrizni kell. Ha nem sima a felület, ha nem V alakú a profil, ha az ékszíj leér a tárcsa aljára, akkor bizony a szíjtácsának mennie kell... Azonnal. Ezt az ellenőrzést szemrevételezéssel, tapintással, vagy tácsa profil ellenőrző sablonnal végezhetjük.

Az alábbi videóban látható, hogy hogyan kell elvégezni ezt a műveletet és mit tapasztalunk a csere előtt és a csere után.

Képernyőkép 2024-10-21 115500.png Márkabemutató: PIX Lawnmaster fűnyírótraktor kuplung ékszíjak Márkabemutató sorozatunkban az ekszij.hu webáruházban vásárolható márkákat ismertetjük meg vásárlóinkkal. Ezúttal a PIX Lawnmaster kevlár erőhordozószálas fűnyíró kuplung ékszíjak tulajdonságait ismertetjük! Tovább hosszjeloles-2_400.jpg Az ékszíjak méretezése - letölthető dokumentumokkal! Az ekszij.hu webáruházban azt tapasztaljuk, hogy az ékszíj olyan, mint a foci - mindenki ért hozzá! De amikor odakerülünk, hogy beszereljék amit vettek, akkor gyakran kiderül, hogy mégsem! Segítünk eligazodni az alapvető beazonosításban és segítünk megkülönböztetni az ékszíjak fajtáit. Leírjuk és megmutatjuk mire kell figyelni... Tovább v-belts-rubber-raw-edge-linea-gold-overview.png Márkabemutató: Megadyne Linea Gold erősített, fogazott keskeny profilú ékszíjak Márkabemutató sorozatunkban az ekszij.hu webáruházban kapható márkákat ismertetjük meg vásárlóinkkal. Ebben a bejegyzésben a Megadyne Linea Gold erősített, fogazott keskeny profilú ékszíjak legfontosabb tulajdonságait mutatjuk be. Tovább k.png Bemutatkozik testvér-webáruházunk a KEILRIEMEN.AT! Már működik osztrák testvér-webáruházunk a KEILRIEMEN.AT! Amennyiben Ön német nyelvterületre vásárolna erőátviteli szíjat, tekintse meg, valószínűleg kedvezőbb lesz a szállítás, mint Magyarországról.... Tovább terminator.png Márkabemutató: PIX Terminator nagy teljesítményű burkolt ékszíjak Márkabemutató cikksorozatunkban az ekszij.hu webáruház termékeinek márkáit ismertetjük vásárlóinkkal. Ezúttal fókuszban a PIX Terminator-XS nagy teljesítményű, kevlár erőhordozó szálas, burkolt ékszíj... Tovább