Duplafogú fogasszíjak

Általános információ

A duplafogú fogasszíjak olyan lapos jellegű szíjtermékek, melyeknek mindkét oldalán szabályos közöként kidudorodásokat (fogakat) találhatunk. Ezek a fogak mechanikus kapaszkodásuk révén a lánchajtáshoz hasonló módon viszik át az erőt a meghajtó kerékről a meghajtott kerékre. A fogasszíjak használatához speciális szíjtárcsára, ún. bordáskerékre van szükség. Minden fogasszíj típus saját bordáskerékkel rendelkezik. A duplafugú fogasszíjak az egyoldalon fogazott párjukkal megegyező szíjtárcsán futnak, de ún. szerpentin-hajtásra, azaz egymással ellenkező irányba forgó bordáskerekek meghajtására alkalmasak.

A duplafogú fogasszíjakat alapanyaguk és a fogaik között távolság (fogosztás) alapján csoportosíthatjuk. A duplafogú fogasszíjak általában gumiból készülnek. Osztásuk lehet collméretes D-XL, D-L, D-H, D-XH (ezeket hívjuk klasszikus fogasszíjaknak), vagy lehetnek metrikus osztásúak D-3M, D-5M, D-8M, D-S8M, D-14M. Bizonyos felhasználásokra poliuretánból készült fogasszíjakat használunk. Ezek legyakrabban használt méretei: D-T5, D-T10. A PU duplafogú fogassszíjak kialakítása eltér a gumi kivitelektől, mert a PU termékeknél a fogak nem egymással szemben helyezkednek el a szíj két oldalán, hanem az osztás méretével eltolva...

A fogasszíjak a gyártóktól méretenként egy-egy 100-200 cm széles csévében kerülnek kiszállításra. A végleges szélesség a vevőrendeléskor kerül levágásra. Ezekre a szíjtípusokra az egyedi gyártás miatt a visszaigazolás kiküldése után nem fogadunk el elállást a vevő részéről. Ezen termékeket nem cseréljük és nem vesszük vissza.