Hírek

Ha elektromos fűnyíróhoz vásárol PJ szíjat, feltétlenül olvassa el!

Ma újra előfordult, hogy OBI-ban vásárolt fűnyíróhoz nem lett jó a rendelt hosszbordás szíj. Kérem, hogy ha elektromos fűnyíróhoz vásárol hosszbordás szíjat, akkor a megrendelés leadása előtt feltétlenül olvassa el az alábbi cikket! Különösen fontos elolvasnia ha OBIban, ALDIban, vagy LIDLben vásárolt fűnyíróhoz vásárol hosszbordás szíjat!

Már több éve ismert hiba, hogy egyes fűnyírók kerékhajtó szíjaként használatos, más (elektromos) fűnyírókon késhajtó szíjként használatos, PJ490 jelöléssel ellátott hosszbordás szíj mérete valójában nem minden esetben 490!!! Ugyanez igaz a PJ470 szíjak esetében is! A hiba más számokkal is előfordulhat... A mai reklamációban éppen egy 7PJ451 jelzéssel ellátott hosszbordás szíjról derült ki, hogy nem PJ451, hanem jóval rövidebb...

Elképzelésünk nincs róla, hogy mi az oka, talán valamilyen gyártási probléma, vagy nyomtatási hiba okozza, de sajnos bizonyos elektomos fűnyírók PJ490, PJ483, PJ470, PJ457, PJ451, PJ420 szíjai esetében méret azonosítás szükséges a cseredarab megvásárlásához. NEM ELEGENDŐ LEOLVASNI A SZÁMOT!

Az első bejegyzést kb 2 évvel ezelőtt tettük ezen az oldalon a VEGA gyártmányú PJ 490 szíjak hosszméretével kapcsolatban. Már akkor is egyértelművé tettük, hogy ezen szíjak hosszmérete nem felel meg a rányomtatott méretnek! Az elmúlt 2 évben külön ügyeltünk ezen termékekre és sajnos kiderült, hogy a gond elég nagy! A látókörünkbe kerülő vásárlók végső döntése alapján a fűnyírójukra PJ470, vagy PJ475, vagy PJ483, vagy PJ490 jelölésű szíj lett jó. Tehát négy különböző hosszméretű szíj lett jó!!! Mindezt úgy, hogy eredendően minden vásárló minta szíja VEGA PJ490 méret jelölést tartalmazott! Kiegészítés: a Vega PJ470 szíjak esetében azzal találkoztunk, hogy a PJ470 helyett általában hosszabb szíjra lenne szükség a fűnyíróhoz. Tehát a probléma ugyanaz, mint a PJ490 esetében, csak nem rövidebb, hanem hosszabb szíj szükséges, mint ami rá van nyomtatva az eredetire! Találkoztunk már MS márkajelzéssel jelölt téves hosszméretű hosszbordás szíjjal is... (A mostani reklamációóban szereplő MS PJ451 jelölésű szíj végül PJ 414 lett...)

Hogyan azonosítsuk be a PJ jelölésű szíj valós hosszát?

Szerencsére ez a szíj egy szabványos hosszbordás szíj. Ezért tudjuk, hogy a névleges mérete a külső méret mínusz 7mm. Lp= La-7mm. A külső méretet meg tudjuk mérni a szíj elvágásával és mérőszalagra fektetésével.

Először is vágjuk el egy ollóval, nagyjából derékszögben...

Ekkor kapunk egy egyenes szalagot...

Ezt a szalagot fektessük le egy asztalra, bal kezünkkel szorítsuk le a végét, a jobb mutatóujjunkat pedig a szíjon végighúzva simítsuk ki gyengéden a szíjat az asztalra.

Majd mérjük meg a szíj két vége közötti hosszméretet.

Ekkor megkapjuk a szíj KÜLSŐ hosszméretét. A névleges méret az erőhordozószám méret. Névleges méret = KÜLSŐ méret - 7MM. Jelen esetben 497mm hosszméretet mértünk. Ebből levonunk 7-et, ebből látszik, hogy a mért szíj PJ490. Ha 490-et mérünk kiterítve, akkor a szíj 490-7=483 azaz PJ 483. Ha 482/483mm-t mérünk kiterítve, akkor a szíj PJ475 lesz. Ha 477-et mérünk kiterítve, akkor a szíj PJ470 lesz!

Figyelem ezek a méretek az új szíjakra vonatkoznak. A hosszbordás szíjak tönkremenetelük esetén általában megnyúlnak! A nyúlás oldalról szemrevételezve látszik a szíjon! (Hullámos, nem teljesen kör alakú, deformált.) A nyúlás minden szíj esetében más és más, de átalában 2-4mm között van! Magyarul: Ha az Ön által mért méret 2-4 milliméterrel HOSSZABB, mint a fent felsorolt méretek, akkor ne törődjön az eltéréssel, mert valószínűleg a szíj nyúlása okozta!

Összefoglalva: vágja el a szíjat. Mérje meg a hosszát. Vonjon le belőle 7 mm-t. Majd a PJ490 vagy PJ483 vagy PJ475 vagy PJ470 szíjak közül válassza ki azt, amire az Ön által mérés után kiszámított hossz a legjobban hasonlít... Ha az Ön esetében esetleg még rövidebb a szíj, akkor válassza a PJ profilú hosszbordás szíjak közül azt, amire az Ön által beazonosított méret a legjobban hasonlít...

Ha problémát okoz a beazonosítás, akkor kérjen segítséget!

Kérjük, hogy fúnyíró kerékhajtó vagy késhajtó hosszbordás szíját minden esetben a fentiek figyelembe vételével rendelje meg, mert már levágott hosszbordás szíjat nem veszünk vissza és nem cserélünk! A rendelés visszaigazolását követően ezekre a termékekre elállást sem fogadunk el!

Kiegészítés: ezen cikk megjelenése óta több telefont is kaptunk már a fenti hibajelenséggel kapcsolatban, jeleztek vissza hibás feliratot Vega, Bosch és MS márkajelzéssel ellátott szíjjal kapcsolatban... A legtöbbször a szíjak rövidebbek,mint ami rájuk van nyomtatva, de egy esetben pedig jóval hosszabb kellett végül, mint a felirat indokolta volna. Nem tudjuk, hogy miért fordulnak elő ezek a hibák, de annyira gyakoriak az utóbbi időben, hogy szerintünk kizárható, hogy a véletlen hiba lenne... Gyártóktól, szervizektől nem kaptunk semmilyen jelzést, de ha valaki információval rendelkezik arról, hogy miért is kerülnek téves feliratok ezekre a hosszbordás szíjakra, akkor kérjük mondja el nekünk! Szívesen megosztanánk az infót vásárlóinkkal is... 2024.04.05. Admin

2024.03.20

Admin