Hírek

Hogyan szereljek fel ékszíjat?

Az ékszíjak a mechanikus hajtástechnika alapvető elemei. Trapéz keresztmetszettel készülnek. Az ékszíjak általában textil erősítésű gumiból, szabványos hosszúságra végtelenített alakba vulkanizálva készülnek. A leggyakrabban egy ékszíjtárcsa-párhoz egy ékszíjat használnak. Több ékszíj párhuzamos beépítése esetén az ékszíjak gyártási eltéréseiből adódóan nem biztosítható minden szíjhurokra egyenlő szíjfeszítő erő, ezért a névlegesnél kisebb átvihető teljesítménnyel kell számolni. Az ékszíjhajtásnál lehetővé kell tenni, hogy a kellő szíjfeszítést a tengelytáv eltolásával be lehessen állítani, vagy szíjfeszítő tárcsát kell alkalmazni.

A Magyarországon felhasznált ékszíjak jelentős része (szerintünk legalább háromnegyede) azért megy idő előtt tönkre, mert nem az előírásnak megfelelő szíjfeszítést alkalmazzák a felszereléskor, valamint nem feszítik utána a megnyúlott szjat.

A normál kivitelű ékszíjak feszítési erejét ki kell számolni a tárcsák mérete, a tengelytávolság, a szíj típusa, a meghajtás módja és a felhasználás jellege szerint. Ezen számítások elvégzésében a S.I.S. Kft munkatársai segítségére lehetnek. Vagy használható a az ingyenes PIX Drive Design szoftver, amelyről itt olvashat: https://ekszij.hu/hirek/pix-drive-design-uj-kettengelyes-hajtasok-tervezese-csak-szij

De hogyan is kell egy ékszíjat szabályosan felszerelni? Először is a tengelyek meglazításával, a tengelytáv csökkentésével meg kell lazítani a régi szíjat. ellnőrizni kell a szíjtárcsákat, hogy nem sérültek-e. Szükség esetén tárcsát is kell cserélni. Majd fel kell helyezni az új ékszíjat. Ezt meg kell feszíteni az előírt érték 110%-ra! Ezután 4-6 órán keresztül üzemeltetni kell a gépet. ez idő alatt az ékszíj igazodik a tárcsához és nyúlik is egy picit. Ezután (ezt a méretváltozást kompenzálandó) a szíj feszességét pontosan be kell állítani az előírt értékre. Innentől üzemel a szíj előírásszerűen. A természetes kopás és nyúlás kiegyenlítésére a szíj feszítését a terheléstől függően 1-3 havonta meg kell ismételni! Újra és újra... Ha így cselekszik, akkor az ékszíj nem fog átfordulni, nem kopik rendellenesen, nem ég el és teljes élettartama alatt hibátlanul működni fog.

Ha az első beállítás és egyszeri újrafeszítés után nem szeretne további szíjfeszítésekkel bajlódni, akkor használjon karbantartásmentes ékszíjat. (pl. PIX Muscle, vagy Megadyne Oleostatic Gold, vagy Optibelt Blue Power) https://ekszij.hu/termekek/ekszijak/keskeny-profilu-ekszijak

Bármely kérdés esetén forduljon bizalommal munkatársainkhoz. https://ekszij.hu/kapcsolat