Hírek

Hogyan válasszak keskeny profilú ékszíjat?

Legutóbb áttekintettük a klasszikus profilú ékszíjakat, most pedig a keskeny profilú ékszíjak keresésével foglalkozunk.

Először röviden arról, hogy mi az a keskeny profilú ékszíj? Valójában a név megtévesztő, mert inkább magas profilú ékszíjnak kellene hívni, hiszen a profilmagassága a lényeg, a profilszélessége alig-alig tér el a klasszikus ékszíjtól. Tehát a lényeg: a keskeny profilú szíjak a klasszikus ékszíjak továbbfejlesztett változatai. Magasabb profillal rendelkeznek, így jobban kitöltik a szíjtárcsában rendelkezésre álló teret. Mivel nagyobb felületen érintkeznek az ékszíjtárcsával, ezért nagyobb erő átvitelére képesek. A keskeny profilú szíjakat mindig betűvel jelöljük. A 10-es klasszikus ékszíjnak megfelelő keskeny profilú ékszíj az SPZ. A 13-as klasszikus ékszíjnak megfelelő keskeny profilú ékszíj az SPA. A 17-es klasszikus profilú ékszjnak megfelelő keskeny profilú ékszíj az SPB. A 22-es klasszikus ékszíjnak megfelelő keskeny profilú ékszíj az SPC. Nominális méretük (tehát ami rá van írva, ami a hivatalos neve) mindig az erőhordozószál méret, vagy hasznos méret, vagy munkaméret... Jele: Lp, Lw esetleg Ld. Ezek a jelek mind ugyanazt a méretet jelölik, csak más szemszögből megközelítve... Egyszerűbb képen áttekinteni:

Szóval a fenti képen is látszik, hogy olyan keskeny formának néz ki ez az ékszíj, mert jóval magasabb, mint amilyen széles. Valaki ezért úgy gondolta: "legyen a neved keskeny profilú ékszíj!". Fontos, hogy ezek a szíjak léteznek fogazott változatban is. Ekkor az S betű helyett X betűvel kezdődik a nevük. Tehát XPZ, XPA, XPB, XPC...

Bréking nyúz: Az SPZ/XPZ keskeny profilú ékszíj hivatalos profilszélessége 9,7 azaz tíz. Az SPA/XPA keskeny profilú ékszíj hivatalos profilszélessége 12,7 azaz tizenhárom. Az SPB/XPB keskeny profilú ékszíj hivatalos profilszélessége 16,3 azaz tizenhét. De a beazonosításnál ne a profilszélességet méregessük, meg a tizedmillimétereket, hanem a profilmagasságot amely sorrendben SPZ 8mm, SPA 10mm, SPB 14mm, SPC 18mm. A keskeny profilú ékszíjak profilmagassága sokkal markánsabban eltér a klasszikus ékszíjaktól, mint a profilszélesség. Ezt sokkal könnyebb észrevenni, ezért figyeljük ezt!

Na jó, már tudom, hogy keskeny profilú ékszíjat keresek, de hogy találom meg a keresőben az ekszij.hu webáruházban? Nem lesz nehéz, ha a szíjra rá van írva a mérete. Egyszerűen csak be kell írni a jobb felső sarokban található kereső mezőbe a három betűt, ami meghatározza a profilt (lásd feljebb milyen betűk) és a számot, amit rányomtattak a szíjra. Tehát nem írunk mást, csak három betűt és a számot. Például: SPA1000 utána enter, vagy katt a nagyító ikonra. Már látjuk is az eredményt a képernyőn.

Na de mi van, ha nem látszik a szám a szíjon? A képen látható profiladatok alapján kitaláljuk, hogy SPZ, SPA, SPB, SPC szíjunk van-e. Elkophatott, azaz kisebbet mérhetünk, de nagyobb biztos nem lesz a használt szíj, mint amiket a fenti képen látunk. Tehát már tudjuk, hogy mi a profil, de meg kell határoznunk a hosszát.

Sajnos az Lp méretet nem lehet mérni...

Belső méretet tudunk mérni szíjmérőn. (Ha akad olyan otthon.) Ha szerencsések voltunk és van otthon szíjmérőnk, akkor a mért belső mérethez hozzá kell adni a TECHNIKAI ADATOK fülön található Li - Lp számot. Az SPA szíjaknál ez 45. Tehát az otthoni szíjmérőnkön mértünk 950 millimétert, hozzáadjuk a negyvenötöt. 950+45=995 mm Lp értéket kapunk. A keresőbe beírjuk, hogy SPA995. erre nem lesz találat, mert még hasonló méret sincs.

De nem keseredünk el. Tudjuk, hogy ékszíjat keresünk, tehát az ÉKSZÍJAK menüpontba megyünk. Tudjuk, hogy keskeny profilú ékszíjat keresünk, tehát rákattintunk a Keskeny profilú ékszíjak menüpontra. Tudjuk, hogy SPA ékszíjat kereseünk, tehát rákattintunk a 13x10 (SPA) menüpontra. Megjelenik a táblázat a teljes SPA szíjválasztékkal, addig görgetünk lefelé, míg meg nem találjuk a számunkra legjobban megfelelő hosszértéket a táblázat méret2 mezőjében (vagy a cikkszámban). Ez esetünkben SPA1000 lesz... Aztán már csak azt kell eldöntetnünk, hogy a különböző gyártmányú SPA1000 ékszíjak közül melyik szimpatikus számunkra. Természetesen a fentiek ugyanígy működnek az SPZ, SPB, SPC ékszíjak esetében is.

Nos ha nincs otthon szíjmérőnk, akkor a szíjnak csak a külső méretét tudjuk mérni. (La) Legegyszerűbb, ha elvágjuk az ékszíjat és lefektetjük egy asztalra. Majd megmérjük milliméter pontosan, hogy milyen hosszú. Ha nem akarjuk elvágni a szíjat, akkor picivel nehezebb dolgunk lesz. Jelöljük meg a külsején valamivel. Jelöljünk meg egy pontot az asztalon. Tegyük oda a szíjunk megjelölt részét és lassan forgassuk körbe. Ügyeljünk arra, hogy a szíjat nyomjuk rá az asztalra, de ne csússzon, hanem forogjon körbe. Ahol újra az asztalhoz ér a jel, azt megint jelöljük meg. Mérjük meg a két jel között távolságot és megvan a szíjunk külső mérete! A TECHNIKAI ADATOK között nézzük meg az Lp - La értéket. Az SPB szíjnál 28mm. A mért értékből VONJUK LE az LP-La értéket. Azaz ha SPB szíjat mértünk és 1528 millimétert mértünk, akkor 1528-25= SPB1500 Lp szíjat keresünk. Természetesen az SPZ, SPA, SPC szíjaknál a megfelelő szíjnál található TECHNIKAI ADATOK mezőben kell megnézni az átváltási számot.

Mit tegyünk, ha nincs egyáltalán szíjunk? Hogy találjuk ki, hogy mi kell? Hát nem lesz egyszerű. Szokás szerint fogunk egy darab spárgát körbehúzzuk, megmérjük milyen hosszú. Igenám, de a spárga ott halad a szíjtárcsában, ahova ékszíj sosem kerül. Biztosan rövidebb lesz a mért hossz, mint a szükséges ékszíj! De mennyivel? Pontosan nem tudjuk sanos. Leginkább attól függ, aki mérte... De tippet adhatunk. A mért hossznál kb a profilmagasság hatszorosával kell hosszabb ékszíj! Tehát SPZ szíjnál kábé 2x8x3mm, SPA szíjnál kábé 2x10x3mm, SPB szíjál kábé 2x14x3mm, SPC szíjnál kábé 2x18x3mm differencia lesz a spárgás mérés és a valóban szükséges ékszíj hossza között. Persze függ a spárgát tartó és jelölő személy ügyességétől, de valami ilyesmire számítsunk... (A fenti számítás kéttengelyes hajtásoknál alkalmazható. Ha 3 vagy több tárcsán vezetjük át a spárgát, sajnos szinte kitalálhatatlan, mekkorát tévedünk...)

Utolsó jótanács: egy ideális világban senki nem használna már klasszikus ékszíjat, mert jobb a keskeny profilú. Ha klasszikus ékszíjunk van és van hozzá kedvünk, váltsuk át keskeny profilúra! Menjünk be a Klasszikus pofilú ékszíjak menüpontba. Keressük meg a kezünkben lévő porfilt. (ha nem megy, akkor olvassuk el a korábbi oktatóanyagot...) Ha kiválasztottuk a szükséges profilt, akkor görgessünk lefelé a táblázatban, míg meg nem találjuk a hosszot, ami a kezünkben van.

A példa kedvéért legyen a kezünkben egy 13x840Li klasszikus ékszíj. A táblázat leírás rovatában látjuk, hogy ez a szíj 840mm Li = 876mm Ld. Azaz belső mérete 840mm az erőhordozószál mérete pedig 876mm. Tudjuk, hogy a 13-as (A) szíjaknak a keskeny profilú párja az SPA. Tudjuk, hogy ez névleges méretként az erőhordozószál méretet használja. Tudjuk, hogy Ld = Lp. Tehát a példa klasszikus szíjunk keskeny profilú kiváltója SPA876 lenne. Ilyen nincs, de SPA875 van. Az egy milliméter eltéréstől fejfájás nélkül eltekintettünk és máris átváltottuk az ékszíjunkat klasszikusról keskeny profilúra. Ugyanolyan hosszú, de erősebb. Vagy nagyobb dolgokat mozgathatunk, vagy pedig tovább fog eltartani... Mindkettő király!

Sok sikert kívánunk a keskeny profilú ákszíjához!