Hírek

VEGA PJ490 és/vagy VegaPJ470 hosszbordás szíjak beazonosítása

Már több éve ismert hiba, hogy egyes fűnyírók kerékhajtó szíjaként használatos, VEGA PJ490 jelöléssel ellátott hosszbordás szíj mérete valójában nem minden esetben 490!!! Ugyanez igaz a Vega PJ470 szíjak esetében is!

Elképzelésünk nincs róla, hogy mi az oka, talán valamilyen gyártási probléma okozza, de sajnos pl. a Parkside fűnyírók VEGA PJ490 vagy Vega PJ470 szíjai esetében méret azonosítás szükséges a cseredarab megvásárlásához. NEM ELEGENDŐ LEOLVASNI A SZÁMOT!

Az első bejegyzést kb 2 évvel ezelőtt tettük ezen az oldalon a VEGA gyártmányú PJ 490 szíjak hosszméretével kapcsolatban. Már akkor is egyértelművé tettük, hogy ezen szíjak hosszmérete nem felel meg a rányomtatott méretnek! Az elmúlt 2 évben külön ügyeltünk ezen termékekre és sajnos kiderült, hogy a gond elég nagy! A látókörünkbe kerülő vásárlók végső döntése alapján a fűnyírójukra PJ470, vagy PJ475, vagy PJ483, vagy PJ490 jelölésű szíj lett jó. Tehát négy különböző hosszméretű szíj lett jó!!! MIndezt úgy, hogy eredendően minden vásárló minta szíja VEGA PJ490 méret jelölést tartalmazott!

Hogyan azonosítsuk be a VEGA PJ jelölésű szíj valós hosszát?

Szerencsére ez a szíj egy szabványos hosszbordás szíj. Ezért tudjuk, hogy a névleges mérete a külső méret mínusz 7mm. A külső méretet meg tudjuk mérni a szíj elvágásával és mérőszalagra fektetésével.

Először is vágjuk el egy ollóval, nagyjából derékszögben...

Ekkor kapunk egy egyenes szalagot...

Ezt a szalagot fektessük le egy asztalra, bal kezünkkel szorítsuk le a végét, a jobb mutatóujjunkat pedig a szíjon végighúzva simítsuk ki gyengéden a szíjat az asztalra.

Majd mérjük meg a szíj két vége közötti hosszméretet.

Ekkor megkapjuk a szíj KÜLSŐ hosszméretét. A névleges méret az erőhordozószám méret. Névleges méret = KÜLSŐ méret - 7MM. Jelen esetben 497mm hosszméretet mértünk. Ebből levonunk 7-et, ebből látszik, hogy a mért szíj PJ490. Ha 490-et mérünk kiterítve, akkor a szíj 490-7=483 azaz PJ 483. Ha 482/483mm-t mérünk kiterítve, akkor a szíj PJ475 lesz. Ha 477-et mérünk kiterítve, akkor a szíj PJ470 lesz!

Figyelem ezek a méretek az új szíjakra vonatkoznak. A hosszbordás szíjak tönkremenetelük esetén általában megnyúlnak! A nyúlás oldalról szemrevételezve látszik a szíjon! (Hullámos, nem teljesen kör alakú, deformált.) A nyúlás minden szíj esetében más és más, de átalában 2-4mm között van! Magyarul: Ha az Ön által mért méret 2-4 milliméterrel HOSSZABB, mint a fent felsorolt méretek, akkor ne törődjön az eltéréssel, mert valószínűleg a szíj nyúlása okozta!

Összefoglalva: vágja el a szíjat. Mérje meg a hosszát. Vonjon le belőle 7 mm-t. Majd a PJ490 vagy PJ483 vagy PJ475 vagy PJ470 szíjak közül válassza ki azt, amire az Ön által mérés után kiszámított hossz a legjobban hasonlít... Ha az Ön esetében esetleg még rövidebb a szíj, akkor válassza a PJ profilú hosszbordás szíjak közül azt, amire az Ön által beazonosított méret a legjobban hasonlít...