Autóipari ékszíjak

Általános információ

Az autóipari szíjak nagyon hasonlítanak a keskeny profilú fogazott ékszíjakra. Legtöbb paraméterükben megegyezőek és a mechanikai felhasználási területük is hasonló. Bírják a nagy sebeségű meghajtást és a kis méretű tárcsán való átvezetést. Jól ellenállnak az olajaknak és bírják a rezgéseket. Jellemzően -25 és +100 ˙C között használhatóak. Az EPDM anyagból készült kivitelek akár -45 és +120 ˙C közötti felhasználást is engedélyeznek. Bizonyos méreteik az egyéb fogazott szíjaktól eltérő "trapezoid" fogazással rendelkeznek. Jellemzően kicsi a nyúlásuk és jót tűrik a feszítést.

Előnyük, hogy nagyon sok (egymáshoz közeli) méretben készülnek, ezért gyakorta használatosak ipari, vagy mezőgazdasági felhasználásokra olyan gépeknél, ahol nem állítható a tengelytáv. (Mert olyan méretek is léteznek, ami más szíjaknál nem.)

Gyakran használjuk az autóipari szíjakat éppen nem elérhető, más profilú ékszíjak kiváltására. Szinte minden kisebb méretű klasszikus vagy keskeny profilú ékszíj átváltható autóipari szíjra, hiszen kimondottan nagy választékban készülnek autóipari szíjak. Autóipari szíjra történő átváltáskor az eredeti szíj profilszélességét kell figyelembe venni, hosszméretnél az eredeti szíj külső méretét kell kiszámolni és annak megfelelő autóipari szíjat kell választani. Nem javasoljuk azonban autóipari szíjjal kiváltani a keskeny profilú fogazott ékszíjat olyan felhasználási helyen, ahol nagy feszítőerők ébrednek, ahol impulzsszerű a hajtás, ahol többpályás rendszerek vannak, vagy ahol a kiváltást a gépkönyv tiltja.