Collos szíjtárcsák

Általános információ

A collméretes fogasszíjak meghajtó elemei a collos fogasszíj tárcsák. ezeket a fogasszíjakat és tárcsákat klasszikus fogasszíjaknak is hívják, mivel minden más fogasszíj ezek alapján került megtervezésre... A collos fogasszíjtárcsák osztása a hozzájuk tartozó fogasszíj betűjelét viseli. Az MXL osztása 2,032mm, az XL osztása 5,08mm, az L osztása 9,525mm, a H profil osztása 12,7mm, az XH profil osztása 22,25mm, az XXH profil osztása 31,75mm. Az osztás a fogak közepén, vagy a fogközök közepén mérendő.

A collos fogasszíj tárcsák fogprofilja sokkal szögletesebb, mint a metrikus HTD szíjtárcsáké és fogak szélessége is jóval nagyobb. Profiljuk kicsit egy fogaskerékre hasonlít, kicsit dőlt, szögletes fogakkal, így ránézésre elég könnyen felismerhetők.

A kisebb collos fogasszíjtárcsák jellemzően acélból készülnek, míg a nagyobbak öntvényből. A kisebb méretű collos fogasszíjtárcsák peremes kivitelben készülnek, míg a nagyobbak perem nélküli kivitelben kaphatók. A perem nélküli kivitelekhez, vagy a fogasrúdból kialakított egyedi szíjtárcsákhoz kapható szíjvezető perem az utólagos felszereléshez.