Szíjtárcsák

Általános információ

Az ékszíjak a horonnyal ellátott tárcsában használatosak. Ékszíjárcsa nélkül az ékszíj sem használható. A szíjtárcsa palástjába mart trapéz alakú horonyba az ékszíj befeszül, így nagyobb normális erő mellett sem nő nagyon a tengelyt terhelő erő. A szabványos ékszíjtácsák több rögzítési módszerrel készülhetnek. A leggyakoribb az alapfelfúrt ékszíjtárcsa, amelyet hívnak előfúrt ékszíjtárcsának és furat nélküli ékszíjtárcsának is. Ez a termék megmunkálást igényel. Nagyon gyakori továbbá kúpos szorítós ékszíjtárcsa, amely esetében nincs szükség megmunkálásra, mert a tárcsa belsejébe illeszkedő kúpos szorítóból mindenféle tengelynek megfelelő furatú változat kiválasztható. Ezek a termékek megtalálhatók választékunkban. Amennyiben ezektől eltérő rögzítési rendszerrel ellátott ékszíjtárcsát keres, kérjük keressen minket elérhetőségeinken, vagy a Kapcsolat űrlapon keresztül.

A laposszíjtárcsák, fogasszíjtárcsák, hosszbordás (Poly-V) szíjtárcsák speciálisan a típusuknak megfelelő (megegyező jelölésű) lapos-, fogas- és hosszbordás szíjak fogadására lettek kialakítva. Nem javasolt a lapos-, bordás- és fogasszíjakat a típusuktól eltérő szíjtárcsán használni, mert ez drasztikus élettartam csökkenést okozhat!

A fogasszíj tárcsa a fogasszíjak (keresztbordás szíjak) hajtóeleme. Fogazata speciálisan illeszkedik a különböző fogasszíjak osztásához és profiljához. Általában acélból, vagy alumíniumból készülnek, de a nagyon nagyok készülhetnek öntvényből is. Létezik peremes és perem nélküli változat is, sőt külön perem is kapható. Fix szélességekben készülnek, de fogasrúdból kialakítható egyéni szélességű tárcsa is. A laposszíj tárcsa a különböző vastagságú laposszíjak hajtására alkalmas. Közös jellemzőjűk a hordós kialakítás, amely a szíj feszességéért felel. Általában öntvényből készülnek. Létezik peremes és perem nélküli változat is. Fix szélességekben készülnek. A hosszbordás szíjtárcsa a hosszbordás szíjak hatóeleme. Előnye, hogy kis átmérőn is nagy nyomatékot tudnak átvinni. A szíjtárcsán található bordák pontosan a hozzájuk tartozó szíjprofilnak felelnek meg, egymás között nem cserélhetők fel. Fix darabszámú bordát tartalmaznak, a tárcsa bordaszámánál keskenyebb szíj is felhasználható rajta, de szélesebb, azaz több bordát tartalmazó szíj nem használható az adott bordával rendelkező szíjtárcsán.