Villanymotorok

Általános információ

Gépeink erőátviteli elemeinek hajtása belső égésű motorok vagy villanymotorok működéséből ered. Az iparban és a lakossági felhasználásban is gépeink legtöbbször villanymotorral vannak szerelve. A villanymotorok feladata, hogy az elektromos energiából mechanikai (általában forgó) mozgást állítsanak elő. A villanymotorok működhetnek egyenáramról, vagy váltóáramról. Webáruházunkban kizárólag váltóárammal működő villanymotorokat árusítunk.

A villanymotorok hajthatnak erőátviteli szíjakat, vagy görgőslánc hajtásokat. Nagyon gyakran azonban a villanymotorokra hajtóművet kapcsolunk. Ezek a hajtóművek peremmel kapcsolódnak a villanymotorokhoz és céljuk a motor fordulatszámának és/vagy nyomatékának megválatoztatása. Bizonyos hajtóművek megváltoztatják a villanymotor tengelyéhez viszonyított kihajtás irányát is. Webáruházunkban leginkább csigahajtóművek érhetők el, melyeknek a kihajtása merőleges a villanymotor tengelyére. De vásárolhatók homlokkerekes hajtóművek is, melyek kihajtása a villanymotor tengelyével párhuzamos.

A villanymotorok kihajtási sebessége állandó, hiszen a villanymotor fordulatszáma annak tekercselésétől függ. Ezt az adott fordulatszámot tudjuk módosítani hajtóművek, vagy áttételek segítségével. Azonban ha nagyon pontos beállításra van szükségünk, vagy amikor dinamikusan kell beavatkozni a villanymotor fordulatszámába, akkor frekvenciaváltó (inverter) használatára lesz szükségünk.

Mi az az aszinkron villanymotor?

Az aszinkron villanymotor olyan elektromos berendezés, amelynek működéséhez mágneses teret hozunk létre az úgynevezett állórész segítségével. A forgó mozgás az úgynevezett forgórészen jön létre, mely elektromágneses tulajdonságokkal rendelkezik. A forgórész és az állórész között elektromágneses indukció teremt kapcsolatot, ezért ezeket a villanymotorokat szokás indukciós motornak is nevezni.

Mi az a hajtómű?

A hajtómű egy olyan mechanikus eszkoözt jelent, amely a hajtómotorhoz csatlakoztatva megváltoztatja a motor által leadott hajtást a vevő igényének megfelelő módon. A hajtóművek leggyakoribb feladata a motor fordulatszámának változtatása és egyidejűleg a motor nyomatékának változatása. A hajtóműveket használhatjuk még a hajtás pozíciójánák és irányának változtatására is. A különböző igényű feladatokra különböző kivitelű hajtőművek készülnek. Webáruházunkban csigahajtóműveket és homlokkerekes hajtóműveket ajánlunk felhasználóinknak.

Mi az a frekvenciaváltó?

A frekvenciaváltó, vagy más néven inveter a villanymotorok elektronikus fordulatszám szabályzására alkalmas eszköz. A frekvenciaváltó a motor fordulatszámán kívül a működés paramétereit is ellenőrizheti, működhet motorvédő kapcsolóként és egyszerűbb PLC feladatokat is kiválthat, mint pl. felfutás, lefutás, forgásirány vezérlése.