Villanymotorok

Általános információ

Az ekszij.hu webáruházban egyfázisú és háromfázisú aszinkron villanymotorokat értékesítünk. Az 1 fázisú villanymotorok jellemzően háztartási környezetben működnek, hiszen ipari környezetben általában rendelkezésünkre áll a 3 fázisú váltóáram. Mnd az egyfázisú mind a háromfázisú villanymotorok készülhetnek különböző fordulatszám kialakításokkal. A Villanymotorok fordulatszámát a pőlusaik száma határozza meg. A villanymotorok lehetnek kett pólusúak, négy pólusúak, hatpólusúak, vagy akár nyolc pólusúak. A kettő pólusú villanymotorok fordulatszáma ~3000, a négy pólusú motoroké ~1500, a 6 pólusú motoroké ~1000, míg a nyolc pólusú motorok elméleti fordulatszáma ~750 1/perc. Az elméleti fordulatszám nem érhető el, a valós fordulatszám valahol az elméleti fordulatszám 90%-a körül alakul. Mindeny villanymotoron ellenőrizni kell a pontos fordulatszámot az adattáblán! A villanymotorok künböző peremkialakításokkal érhetők el. A legegyszerűbb típus a B3 egy talpas motor, perem nélkül. Ezt direkt hajtásokhoz használhatjuk. A peremek átmérője a motor házméretével együtt növekszik. A kisperemes B14 vagy nagyperemes B5 meghajtás egy szabványos csatolófelület, amelyekkel az azonos méretű csatolóval ellátott hajtóművekhez csavarozhatjuk villanymotorunkat. A kialakítások kombinálhatók: például B34 = B14 + talp = kisperemes és talpas is. Vagy például a B35 = B5 + talp. Tehaát a motor nagyperemmel és talppal is el van látva. A villanymotorokat hatásfokuk (energiahatékonyságuk) alapján is csoportosítjuk. Ezt Az IE jelölés után számmal csoportosítjuk. Az IE1 hatásfokú motorokat ipari felhasználásban már csak korlátozásokkal szabad használni. Az IE2 motorok valamivel jobbak, mint az IE1 villanymotorok. Az IE3 motorok hatékonyak, energiatakarékosak. Az IE4 villanymotorok éppen mostanában kezdenek elterjedni, de jelenleg még nagyon drágák.

MIt jelent az 1 fázisú motor?

Az 1 fázisú villanymotorokat (jellemzően háztartásban) egyfázisú villamos hálózaton történű használatra tervezik. Magyarországon ez a 230V és 50 Hz frekvenciájó váltóáram használatát jelenti. Az egyfázisú villanymotorok csak egy tekercset tartalmaznak ezért nem jön létre forgó mágneses mező a belsejükben. Beindításukhoz egy kondenzátor és egy segédtekercs szükséges. Ezeket a kiegészítő alkatérszeket általában beépítik a motoron elhelyezkedő kötődobozba.

Mit jelent a 3 fázisú motor?

A 3 fázisú villanymotorok három tekercset tartalmaznak. Üzemi körülmények között egy forgő mágneses mezőt hoznak létre, amely mozgatja a forgórészt. A mágneses mező sebessége eltér a forgórész forgásának sebességétől, ezért aszinkron motoroknak is hívjuk őket. Működési elve miatt indukciós motornak is hívják. Az aszinkron indukciós motorok beindításkor nagy áramot vesznek fel és induláskor kisebb a nyomatékuk. Ezért ezeket a motorokat korábban csillag-delta kapcsoló hasznáűlatával indították be. A kapcsoló a motor elektromos bekötését változtatta meg. Manapság elektronikus eszközöket, általában frekvenciaváltót hazsnálunk a villanymotor beindításakor.