Hírek

Átlapolt ékszíjak nagy választéka az ekszij.hu webáruházban

Az átlapolt ékszíjaknak a normál egyedi ékszíjak felső profiljuknál - egy gumilappal - összekötött változatait nevezzük. Ezek a termékek egyesítik az ékszíjak és a hosszbordás szíjak pozitív tulajdonságait, hiszen normál ékszíjtárcsában használhatók, de nagyobb erőátvitelre képesek, jobban tűrik a rezgéseket és mostoha külső körülmények között is megbízhatóan működnek.

Típus alapján megkülönböztetünk klasszikus profilú átlapolt ékszíjakat (HA, HB, HC, stb...), melyek klasszikus profilú ékszíjak összesütésével készülnek, valamint keskeny profilú átlapolt ékszíjakat (HSPZ, HSPA, HSPB, HSPC), melyeket keskeny profilú ékszíjakból készítenek. (A H betű helyett a Megadyne R betűt használ az átlapolt szíjak jelölésére.)

Az átlapolt ékszíjak pontosan ugyanazon ékszíjtárcsákon használatosak, mint a velük megegyező profilú egyedi ékszíjak, de mivel felül össze vannak kötve, ezért lényegesen kisebb rezgést keltenek, továbbá piszkosabb környezetben is jobban működnek. Mivel nehezebben csúsznak meg, mint az egyedi ékszíjak, ezért valamivel nagyobb nyomaték is átvihető velük, mint megegyező számú egyedi ékszíjjal. (Ideális körülmények között akár 25%-kal nagyobb erő használható.) 6 pályásnál nagyobb szélességű átlapolt szíj használata azonban nem javasolt, mert ennél több összekapcsolt szíjat már nagyon nehéz megfeszíteni felhelyezéskor és karbantartáskor.

Az átlapolt szíjak webáruházunkban bordában vásárolhatók, tehát a megadott egységár egy szíjra vonatkozik. Azonban egyes átlapolt szíj nem rendelhető (mert az az egyedi szíj lenne), a minimális gyártható bordaszám kettő. Tehát ha Önnek például 2HSPA1600 szíjra van szüksége, akkor a HSPA1600 típusú szíjból kell rendelnie két bordát. A 4HSPB2360 rendelése esetén a HSPB2360-ból kell rendelni 4 bordát és így tovább. A webáruházunkban megadott készlet információk a raktári bordaszámokra vonatkoznak.

Mint a normál ékszíjak esetében, az átlapolt szíjaknál is fontos minőségi tényező a felhasznált anyagminőség. ez alapján három minőségi szintet különböztetünk meg.

PIX Duraband. Hagyományos ékszíj alapanyag és hagyományos erőhordozó szál.

PIX Muscle HXS. Üvegszál erősítésű EPDM alapanyag és karbantartásmentes erőhordozó szál.

PIX Terminator HXS. Üvegszál erősítésű EPDM alapanyag és kevlár erőhordozó szál, valamint dupla, speciális szövet bevonat.