Tengelykötések

Általános információ

A tengelykötések különböző hajtástechnikai elemeknek a tengellyel való összekapcsolására szolgáló mechanikai hajtástechnikai eszközök.

A manapság leggyakrabban használt tengelykötések a kúpos szorítók (Taper Bush). Kúpos szorítóval az erre a célra gyárilag kialakított hajtástechnikai elemeket rögzíthetjük a tengelyen. A kúpos szorítók elvileg használhatók retesz nélkül is, de ezt mi nem javasoljuk... Gyakran használatosak az úgynevezett Szorítókészletek, vagy más néven KL szorítók. Ezek a szorítókészletek úgy teszik lehetővé a tengelyen való rögzítést, hogy nem használunk reteszt, vagy csavart a hajtástechnikai elem rögzítéséhez. A rögzítéshez két egymással szembe fordított egyszerű éket használnak, melyet általában csavarral szorítunk egymáshoz. Minél erőseben szorítjuk meg a csavart, annál jobban változik a szorító belső és/vagy külső átmérője. A csavarok szabványos meghúzási nyomatékát megtalálhatja minden terméknél a letölthető dokumentumok alatt elhelyezkedő katalógusokban.

A tengelykötések csoportjába tartoznak a tengelykapcsolók, vagy kuplungok is. Ezeknek a tengelykötéseknek két különálló tengely biztonságos összekötése a feladata. a Tengelykapcsolók menüpontban 7 fajta gyakran használatos tengelykapcsoló választható ki. Webáruházunkban Körmös tengelykapcsolók, fogasgyűrűs tengelykapcsolók és gumiabroncsos tengelykapcsolók különböző kivitelei vásárolhatók meg.

A Kiegészítő termékek csoportban a szereléshez szükséges anyagok, úgymint reteszek, zéger gyűrűk, kenőanyagok, stb találhatók.