Kúpos szorítós lánckerekek

Általános információ

A lánchajtások elengedhetetlen kellékei a görgősláncokon kívül a lánckerekek. Egy lánchajtás legalább egy láncból és legalább kettő lánckerékből épül fel. Lánckereket minden esetben a használni kívánt görgőslánchoz választunk. A lánckerék osztásának tökéletesen egyeznie kell a görgőslánc osztásával. A lánckerék szélességének bele kell férnie a görgőslánc legkisebb belső szélességébe. A görgősánc görgőátmérőjének passzolnia kell a lánckerék fogárkaiban kialakított ívekhez. Az egyszerűség kedvéért: mindig olyan jelölésű lánckereket használjunk, mint amilyen jelölésű görgősláncunk van. A görgőslánc kialakítása miatt a 083 és a 084 jelű láncokhoz teljesen megegyező lánckerék szükséges.

A kúpos szorítós lánckerekek olyan speciális kialakítású agyas lánckerekek, ahol az agyba már belemunkálásra került a kapcsolódó kúpos szorító foglalata. A kúpos szorítós lánckerekek előnye, hogy a lánckerék és a bele passzoló kúpos szorító párosításával azonnal használható hajtástechnikai elemet kapunk, utólagos megmunkálásra nincs szükség. A kúpos szorító nem tartozéka a lánckeréknek, külön vásárolandó itt. Minden egyes lánckerék cikkszáma tartalmazza a hozzá tartozó kúpos szorító számát.

Amennyiben a kúpos szorítós lánckereket az átmérőjéhez képest túl nagy tengelyre kívánjuk felszerelni, nem fogunk megfelelő furattal ellátott kúpos szorítót találni hozzá. Ilyen esetekben alapfelfúrt lánckereket (agyas vagy lapos kivitelben)kell választani és meg kell munkálni a kívánt furatméretre!