Láncok, lánckerekek

Általános információ

Az ipari hajtástechnika egyik meghatározó és gyakran használt eleme a görgőslánc. Bár manapság már nagyon erős fogasszíjak is rendelkezésre állnak a pozitív kapcsolásos hajtások kivitelezéséhez, azonban a görgőslánc annyira elterjedt az iparban, járműiparban és a mezőgazdaságban, hogy használata még sok évtizeden keresztül várható. A lánchajtások előnye, hogy vizsonylag kicsi átmérőjű lánckeréken is viszonylag nagy erők vihetők át csúszásmentesen. Mivel a lánchajtások sok évtizede szolgálnak ezért kiforrott, megbízható techikáról beszélhetünk.

A lánchajtások alapvető elemei a görgősláncok és lánckerekek. Ezen kívül használhatók további kiegészítő elemek, úgymint láncfeszítők, láncvezetők, láncszerelő szerszámok, stb... A görgősláncokat készíthetik rozsdamentes anyagból, de készülhetnek görgősláncból ún. fülesláncok, melyek szállító funkciókat láthatnak el. De ismerünk csapos láncokat, ahol egyik, esetleg minkét oldalon kilóg az összekötő csap a láncból. Ismerünk csőcsapos láncokat, ahol a láncszemeket összekötő csap nem tömör, hanem cső kivitelű. Ismerünk nyújtott osztású láncokat, stb, stb...

A legtöbb iparban használatos görgőslánc valamely nagy szabványhivatal (ISO, ANSI) által kialakított szabvány szerint, vagy valamely szabványosított görgőslánc továbbfejlesztéseként készül. Az európában használatos lánchajtások alapvetően az ISO (BS) szabványnak megfelelő kivitelű görgősláncokat használnak. Az amerikai származású gépek jellemző görgőslánca az ANSI (ASA) szabványú kivitel. Ezen lánc szabványok nagy mértékben hasonlítanak egymásra, de különböző szabványú görgősláncok nem egyeznek meg! Felcserélhetőségüket minden egyes alkalommal egyesével ellenőrizni kell. A két fő szabványon kívül léteznek még különbzöző iparági célokra kifejlesztett és korábban, vagy másik országban szabványosított (pl. JIS1801, ISO1395C, stb...) görgősláncok. A görgősláncok kizárólag a saját lánckerekeikkel használhatók. Lánckerék cseréje nélkül általában nem szabad lánctípust sem változtatni, ne használjuk eltérő szabványú láncot és lánckereket. Vagy ilyen esetben számítsunk a görgőslánc, vagy a lánckerék korai kopására.

A lánckerekek esetében mindig az adott alkalmazás rögzítési lehetőségei döntik el, hogy laplánckereket, vagy agyas lánckereket szükséges felhasználni. A kúpos szorítós lánckerekek lényegében speciális agyas lánckerekek, melyeket kúpos szorítóvel, megmunkálási munkák végzése nélkül lehet beszerelni a gépbe. A csapágyazott, feszítő lenckerekeket pedig a láncok feszességének fenntartására, a nyúlás és fogátugrás megelőzésére szerelünk kettő, vagy több lánckerék közé. A feszítő lánckereket általában rugalmas módon rögzítik, hogy a már létrejött láncnyúlást követni tudják.

Lánckerekek esetében léteznek fogedzett és fogedzés nélküli változatok. Leegyszerűsítve kimondhatjuk, hogy edzett fogú lánckerék használata esetében jó eséllyel a görgőslánc fog hamarabb elkopni. Amennyiben fogedzés nélküli lánckereket használunk, akkor valószínűleg a lánckerék megy előbb tönkre. Azt, hogy melyik kivitelű terméket válasszuk, mérnöki számítással célszerű modellezni. Ennek hiányában azt döntsük el, hogy láncot, vagy lánckereket könnyebb cserélni a berendezésünkön és ennek megfelelően válasszunk edzett fogú, vagy edzetlen fogú lánckereket...

A görgősláncok kiválasztásakor figyelembe kell venni az elérhető helyet az átvitt nyomatékot, a felhasználás helyét és a felhasználás körülményeit. Amennyiben nem csak mozgatásra, hanem pl. emelésre szeretnénk használni a görgősláncot, mindenképpen ügyelnünk kell a szakítószilárdságra és a nyúlásra! Bár a láncok szerelése relatíve egyszerű, kiválasztásuk mégis tudást igényelhet. Szükség esetén kérje szakember tanácsát!

Léteznek nagyon pici, miniatűr láncnak nevezett görgőslánc kivitelek. Ezek használatát nem javasoljuk, tökéletesen kiválthatók fogasszíj használatával! (Egyébként az erősített fogasszíjak, pl. a Megadyne Gold, vagy Megadyne Platinum, vagy Megadyne Titanium nagyon komoly méretű görgősláncok kiváltására is alkalmasak. Csendesebbek, tisztábbak, halkabbak...)