Előfúrt ékszíjtárcsák

Általános információ

Az ékszíjak a horonnyal ellátott tárcsában használatosak. Ékszíjtárcsa nélkül az ékszíj sem használható. A szíjtárcsán található trapéz alakú horonyba az ékszíj befeszül, így nagyobb normális erő mellett sem nő nagyon a tengelyt terhelő erő. A szabványos ékszíjtácsák több rögzítési módszerrel rendelkezhetnek.

Az "alap" az előfúrt ékszíjtárcsa, melynek közepén központosító furat, esetleg furat nélküli központosító jelölés található. Minden tárcsa a (Méret3 mezőben található) gyártó által megadott tartományban felfúrható és egyedivé tehető.

Hátránya, hogy megmunkálást igényel, azaz forgácsolásra lesz szükségünk a furat és a reteszpálya elkészítéséhez. A megmunkálás a vásárló feladata. A megmunkálás irányulhat a végleges tengelyméret és reteszpálya kialakítására, de irányulhat KL szorító fészkének kialakítására is. A KL szorítókat a Tengelykötések menüpontban találja meg. ITT.

A tárcsák számozása: a használatos szíjprofil betűjele (Z, A, B, C, D), a névleges átmérő / a pályák száma és egy E, mely a tárcsa előfúrt mivoltára utal... Érdekesség: a tárcsák átmérője mindig kicsit nagyobb, mint a névleges méretük, mert a névleges méret mindig a hasznos (Lp) szíjmérethez, azaz néhány mm-el perem alatt számolódik. (A szíjtárcsák valós külső átmérője és a névleges átmérője közötti pontos különbség a termékek leírásában feltüntetésre kerül.)