Hírek

KL szorítók az ekszij.hu webáruház kínálatában

A vevői visszajelzésekben 2023-ban leggyakrabban kért termékek a tengelykötések voltak. Ezért az újévi fejlesztéseink első lépcsőjében átstruktúráltuk oldalunk felépítését. Az ékszíjtárcsák, fogasszíjtárcsák, hosszbordás szíj tárcsák, lapszíjtárcsák egy közös menüpontba kerültek, már a SZÍJTÁRCSÁK menüpont alatt találhatók meg. A felszabaduló helyen hoztuk létre a TENGELYKÖTÉSEK menüpontot, ahol a korábban másik termékcsoportben elérhető Kúpos szorítókon kívül 2024. január óta a KL szorítók, a Tengelykapcsolók és a Kiegészítő termékek menüpont is elérhető.

A KL szorítók, vagy más néven Tengelyszorítók, vagy más néven Szorító Készletek (locking devices) alkalmasak egy hajtástechnikai elem, (pl szíjtárcsa vagy lánckerék) stabil rögzítésére a tengelyen anélkül, hogy reteszkötést alakítanánk ki. A KL szorítók általában kettő egymással szembe fordított ékből állnak, amelyeket csavarok nyomatékra húzásával egymással szemben mozgatunk. Az egymással szembeni mozgatástól megnő a szorító belső és külső átmérője és ezáltal szorító hatást fejt ki a hajtástechnikai elemre és rögzíti azt a tengelyhez. Megfelelő KL szorító használata és annak megfelelő szerelése esetén a szorítók teljesen biztonságos, elfordulásmentes rögzítést biztosítanak. Mivel a szorítást a tengely teljes palástján körkörösen oszlatják el, hajtás közben kevesebb nyíró hatás éri a felszerelt hajtástechnikai eszközt, mint a reteszes rögzítés esetén, hiszen nem csak egy ponton éri a teljes forgatónyomaték, mint a reteszek esetében... A Tengelyszorító készletek további előnye a gyors szerelhetőség, javíthatóság.

A KL szorító elnevezés a Sati Spa jelöléséből ered, amely szerint minden szorítókészlet azonosító száma KL betűkkel kezdődik. De a tengelyszorító készleteket szinte minden hajtástechnikában érdekelt gyártó készíti. A fontosabbak felsorolása: SIT Spa, Optibelt, Challenge, BEA, KTR, Poggi, Fenner és még sokan mások. A KL szorítók választéka különböző az egyes gyártóknál, de a készletek maguk (bár más jelzéssel kerülnek forgalomba) felcserélhetők. Hiába más a száma pl. az Optibelt által forgalomba hozott tengelyszorítónak, de gond nélkül felcserélhető a vele megegyező kivitelű Challenge, vagy SIT termékkel... Webáruházunkban a szorítókat a KL jelöléssel azonosítjuk, de ahol lehetett, feltüntettük a SIT és a Challenge jelöléseket is. Ez annak ellenére is így van, hogy raktárkészletünkön leginkább a SIT Spa, a BEA és a Challenge által gyártott KL szorítók találhatók meg.

A webáruházunkban elérhető tengelyszorítók az alábbiak:

A KLAA jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, közepestől nagy nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

KLAA tengelykötés

A KLAB jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, közepestől nagy nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

KLAB tengelykötés

A KLBB jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, nagy nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

KLBB tengelykötés

A KLCC jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Kicsi radiális méretű. Könnyen szerelhető, közepestől nagy nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

KLCC tengelykötés

A KLDA jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, nagy nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

KLDA tengelykötés

A KLDB jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, nagy nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

KLDB tengelykötés

A KLEE jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Nagy nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

KLEE tengelykötés

A KLFC jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Nem önbeálló-nem önközpontosító kivitelű. Kis külső radiális mérettel rendelkezik. Alacsony és közepes nyomatékú felhasználásra ajánlott. Nem önzáró. H8 tengelyillesztésű.

KLFC tengelykötés

A KLFF jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Kis külső radiális mérettel rendelkezik. Könnyen szerelhető, alacsony és közepes nyomatékú felhasználásra ajánlott. Nem önzáró. H8 tengelyillesztésű.

 

KLFF tengelykötés

A KLGG jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Nem önbeálló-nem önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, közepes és magas nyomatékú felhasználásra ajánlott. Nem önzáró. H8 tengelyillesztésű.

 

KLGG tengelykötés

A KLHH jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Nem önbeálló-nem önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, alacsony és közepes nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

 

KLHH tengelykötés

A KLMM jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Nem önbeálló-nem önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, közepes és magas nyomatékú felhasználásra ajánlott. Nem önzáró. H8 tengelyillesztésű.

 

KLMM tengelykötés

A KLNN jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Nem önbeálló-nem önközpontosító kivitelű. Kis külső radiális mérettel rendelkezik. Könnyen szerelhető, alacsony és közepes nyomatékú felhasználásra ajánlott. Nem önzáró. H8 tengelyillesztésű.

 

KLNN tengelykötés

A KLPP jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Nem önbeálló-nem önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, közepes és magas nyomatékú felhasználásra ajánlott. Nem önzáró. H8 tengelyillesztésű.

 

KLPP tengelykötés

A KLRR jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, közepes és magas nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

 

KLRR tengelykötés

A KLSS jelölésű szorító készlet a KL szorítók közé tartozik. Önbeálló-önközpontosító kivitelű. Könnyen szerelhető, alacsony és közepes nyomatékú felhasználásra ajánlott. Önzáró. H8 tengelyillesztésű.

 

KLSS tengelykötés

A tengelyszorítók kiválasztásakor törekedni kell a nyomatéknak megfelelő és a rögzítendő eszköz formájáoz passzoló termék kiválasztására. Törekedni kell a könnyű szerelhetőségű eszközök kiválasztására. Javasoljuk továbbá az önközpontosító kivitelek használatát.

2024.02.13

Admin