Hírek

Szerpentin hajtások erőátviteli szíjai

Szerpentin hajtások esetében olyan szíjfelfűzési technológiát alkalmazunk, amellyel egyetlen erőátviteli szíj több különböző szíjtárcsára felfűzve egyszerre több eszközt hajt. Bizonyos esetekben egymással szemben forgó tengelyeket. Az egymással szemben forgó hajtásokat úgy kivitelezhetjük, hogy az egyik szíjtárcsát a szíj belső oldala, a másik szíjtárcsát a szíj külső oldala hajtja meg.

A leggyakrabban gépjárművekben találkozunk szerpentin hajtással a generátor, klíma, szervószívattyú és egyéb kegészítők hajtása esetén. Ezek a hajtások többnyire egy oldalú hosszbordás (legtöbbször PK profilú) hosszbordás szíjjal készülnek, hátulról feszítőgörgőket használnak. Viszont ipari és lakossági gépek hajtásában is használatos szerpentin hajtás. Ezen felhasználások többnyire dupla oldalú hajtószíjat igényelnek. Az alábbiakban ezeknek a különböző típusait mutatjuk be.

Leggyakrabban fűnyírótraktorok egymással szemben forgó késeinek hajtására alkalmazott hajtószíj a hatszögletű ékszíj, vagy hexagon ékszíj. De hatszög profilú ékszíjak használatosak még a malomiparban és a mezőgazdaságban is. Ezek az ékszíjak úgy néznek ki, mintha két egymásnak háttal összefordított ékszíjat sütöttek volna össze. Jelölése az alap ékszíj betűjelének duplázása. Az A típusú (13-as) ékszíjak hexagon kivitelét AA betűjezéssel látják el. A B típusú (17-es) ékszíjak hexagon kivitelét BB jelzéssel látják el. A C típusú (22-es) ékszíjak hexagon kivitelét CC jelzéssel látják el. A hatszögletű ékszíjak mindkét oldalsó felülete hajtást végez, nem válthatók ki normál ék profilú ékszíjjal. Lakossági fűnyírókban szinte kivétel nélkül AA típus használatos. Mérete mindig collméret. 25,4-el szorozva megkapjuk a névleges méretet milliméterben.


Nagyon hasonló feladatot látnak el a fűnyíró traktorokon a dupla oldalú fogasszíjak, vagy duplafogú fogasszíjak. Pontosan ugyanolyan módszerrel kerülnek felfűzésre, mint a hatszögletű ékszíjak, de ezek esetében fogasszíj tárcsák használatosak a normál ékszíjtárcsák helyett. Dupla oldalú fogasszíjak nagyon sok különböző profilban léteznek, de fűnyírókon szinte kizárólag STD 8 típusű duplafogú fogasszíjak (D-STD8, D-S8M, DA-S8M) kerülnek felhasználásra. Elszakadt duplafogú D-S8M szíjak esetében érdemes a fogak számát megszámolni és a darabszámot 8-al megszorozva kiszámolni a névleges hosszméretet, mert szakadás előtti pillanatban biztosan megnyúlt a szíj... így a mérés nem lenne pontos...

Kimondottan élelmiszeriparban használatos őrlőhengerek hajtására az egyik oldalán fogazott, a másik oldalán pedig hosszbordás szíjat tartalmazú malomipari őrlőhenger fogasszíj. Ezeket a szíjakat DIN+PK szíjaknak is nevezik, mert egyik oldala szabványos fogasszíj, a másik oldala pedig mindig PK típusú hosszbordás szíj. Az őrlőhengerek egymással szemben forognak, ezért szükséges, hogy a szíj mindkét oldala hajtásra alkalmas legyen. A fogazott oldal szinte minden esetben 8M, néha 14M szabványú, a hosszbordás oldal kivétel nélkül PK típusú. A szíj szélességét az alkalmazott hosszbordásk száma határozza meg. Általában 12-32 borda közötti szélességek használatosak.

20230718_173918

Szintén élelmiszeripari őrlőhengerek hajtására használatos szíj a mindkét oldalán PL típusú hosszbordás szíjat tartalmazó dupla oldalú hosszbordás malomipari őrlőhenger hosszbordás szíj. ez a szíjak általában 1765, 1763 vagy 1760 milliméter névleges hosszúságú 22 vagy 26 borda széles dupla PL típusú hosszbordás szíjak. A hosszúság nominál értéke a gyártó meghatározásától függ, a különböző hosszméretek lényegében kb egyenlő hosszúságúak. A következő jelölések mind ugyanazt a szíjat jelentik 22DPL1765, 22D-PL1765, 22PL1765DD.

Admin

2023.07.21