Szorítós, perem nélküli laposszíjtárcsa

Leírás

A laposszíj tárcsák mindenféle kivitelű laposszíjhoz használhatók. A lapszíjtárcsa és a lapszíj névleges szélességének kb. egyezniük kell a megfelelő hajtás kialakításához. Lapszíjtárcsák felszerelése során különösen ügyelni kell a tárcsák párhuzamosságára és a tengelyek szögeltérésére, mert a lapszíjak hajlamosak "vándorolni" a szíjtárcsán. Nem megfelelő installáció esetén a szíj állandóan le fog esni a szíjtárcsáról.

Hagyományosan a perem nélküli lapszíjtárcsák használatosak. Ezek a lapszíjtárcsák domború palásttal rendelkeznek, ún. hordós kivitelűek. Erre a kialakításra azért van szükség, hogy a lapszíj "ne másszon" oldalra, forgás közben ne essen le a szíjtárcsáról. A hordós kialakítás miatt a tárcsa közepén jobban feszül a szíj, ezért nehezen mozog oldalirányba. A perem nélküli lapszíjtárcsák készülhetnek alumíniumból, öntvényből, vagy acélból. Webáruházunkban kizárólag öntvényből készült laposszíj tárcsák rendelhetők.

A szorítós lapszíjtárcsák tengelyre rögzítéséhez kúpos szorító (taper bush) szükséges. Szorító nélkül a tárcsa nem rögzíthető a tengelyre. A kúpos szorító nem tartozéka a szorítós lapszíjtárcsának, külön vásárolandó meg. A kúpos szorítók a tengelykötések menüpontban találhatók az ekszij.hu webáruházban. A szíjtárcsa cikkszámában és méret adataiban megadott típusú kúpos szorítót kell kiválasztani a tárcsához, a használandó tengelyméretnek megfelelő furattal.

Szorítós, perem nélküli laposszíjtárcsa 0