Agyas lánckerekek

Általános információ

A lánchajtások elengedhetetlen kellékei a görgősláncokon kívül a lánckerekek. Egy lánchajtás legalább egy láncból és legalább kettő lánckerékből épül fel. Lánckereket minden esetben a használni kívánt görgőslánchoz választunk. A Lánckerék osztásának tökéletesen egyeznie kell a görgőslánc osztásával. A lánckerék szélességének bele kell férnie a görgőslánc legkisebb belső szélességébe. A görgősánc görgőátmérőjének passzolnia kell a lánckerék fogárkaiban kialakított ívekhez. Az egyszerűség kedvéért: mindig olyan jelölésű lánckereket használjunk, mint amilyen jelölésű görgősláncunk van. A görgőslánc kialakítása miatt a 083 és a 084 jelű láncokhoz teljesen megegyező lánckerék szükséges, ez a 083 csoportban érhető el.

Az agyas lánckerekek a tengelyüknél EGYIK oldalon egy szélesebb részt, ún. agyat tartalmaznak (B forma). Az agy megmunkálásával alakíthatunk ki különböző csatlakozási és rögzítési formákat. A leggyakrabban kialakított agyrész egy furattal és egy reteszpályával rendelkezik, de gyakran előfordul csavaros rögzítés, bordástengely fészek, vagy akár seeger-gyűrűs rögzítés is. Az agy megmunkálás nélkül (alapfurattal) kerül szállításra, a megmunkálás a vásárló feladata.

Amennyiben nem kíván megmunkálással foglalkozni, akkor használjon kúpos szorítós lánckereket az agyas lánckerék helyett. Amennyiben a szerelés ezt indokolja, akkor használhatunk laplánckereket az agyas lánckerék helyett.