ANSI görgősláncok

Általános információ

Az Európában is használatos görgősláncok egy része az amerikai ANSI B29.1 szabvány szerint kerül kialakításra. Ez az szabvány eredetileg az USAban volt használatos, de a különbözőú amerikai gépek elterjedésével az egész világon használni kezdték. Felépítésük alapján a görgősláncok csapból, görgőből, összekötő lemezből (piskóta) állnak. Az alkatrészek anyaga és kivitele határozza meg a görgősláncok minőségét. Azonban a szabványban megadott értéknek általában bármely görgőslánc megfelel. Az ANSI láncok jellemzően kisebb belső szélességgel rendelkeznek és keskenyebb a csapjuk, mint az ISO BS szabványú láncoknak. Így a közhiedelemmel ellentétben az ANSI láncok egy picikével kisebb erőátvitelre képesek, mint az ISO BS társaik. Hétköznapi felhasználás esetén általában nincsen szükség erősített láncokra. Viszont az emelési és egyéb extrém terhelési feladatokra az ANSI szabvány látrehozta az ANSI H (Heavy Duty) változatokat. Ezen termékeknél a csap edzett és vastagabb, a piskóta falvastagsága ngayobb és a görgő is jobb anyagból készül.

Lánchajtás tevezésekor minden esetben figyelembe kell venni a görgősláncok katalógusban megadott szakítószilárdáságát!

Hogyan tudok beazonosítani egy ANSI (amerikai) görgősláncot?

Egy erőátviteli láncot általában három paraméterrel tudunk jellemezni. Az első a csaptávolság, amelyet egyszerűen osztásnak is nevezünk. Ez azt a távolságot jelenti, hogy a lánc szemei elfordulnak egymáson. Ez meghatározza, hogy mekkora osztású lánckerék használható hozzá. A második fontos információ a görgőátmérő. Ez a csapra húzott henger külső átmérője. ez a felület ér hozzá a lánckerék fogainak tövében kialakított ívhez. A harmadik fontos tulajdonság pedig a belső szélesség. Ezt a lánc két összekötője (piskótája) között mérjük a legszűkebb részen. Ez a méret határozza meg, hogy milyen szélességű lehet a lánchoz használatos lánckerék. Természetesen a fenti méreteken kívül még ezer másik dolgot mérhetünk egy láncon és ezer másik dolog lehet fontos egy-egy speciális alkalmazás esetében. Azonban az osztás, a görgőátmérő és a belső szélesség ismeretében már be lehet azonosítani egy görgősláncot. A termékfelsorolásban minden egyes termékünknél megadjuk a beazonosításhoz szükséges méreteket. A termékeknél a Letölthető Dokumentumok fül alatt alálható katalógusokban további adatok is elérhetők.

Hogyan jelölik az amerikai (ANSI) görgősláncokat?

Az eredeti ANSI jelölés során a görgőláncok collméretes osztását 25-400-ig terjedő számokkal jelölik. Az ANSI szám a lánc osztásának milliméterben kifejezett értékének a 3,175-el való szorzata. (Például ANSI 40 = 12,7*3,175.)  Az ANSI láncoknak azonban van ISO alapú jelölése is. (Az ISO jelölések magyarázata az ISO láncok menüpontban.) ISO jelölés esetén a kétjegyű szám után a B betű helyett A betűt használnak az ANSI görgősláncok jelölésére. Az ANSI 25 jelzés a 04A jelöléssel egyenértékű. Az ANSI 35 a 06A jelölést takarja. Az ANSI 40 a 08A kiváltója. AZ ANSI 41 az ANSI 40 keskenyebb változata. Konkrét ISO kiváltója nincs, de szokták 082A jelzéssel ellátni. AZ ANSI 50 jelű lánc ISO jelölése a 10A. Az ANSI 60 jelű lánc ISO jelölése a 12A. Az ANSI 80 a 16A jelöléssel is jelölhető. Az ANSI 100 a 20A jelölésnek felel meg. Az ANSI 120 a 24A jelöléssel egyenértékű. Az ANSI 140 a 28A jelölést kapta. Az ANSI 160 a 32A ISO jelölésnek felel meg. Az ANSI 200 jelölés a 40A jelöléssel egyenlő. Az ANSI 240 a 48A jelöléssel egyezik meg. Amennyiben az ANSI jelzés után szereplő szám nem nullára, hanem 5-re végződik, akkor az görgő nélküli láncot jelent. (Pl. ANSI 40 helyett ANSI 45)

Erősebbek, vagy gyengébbek az ANSI (ASA) görgősláncok, mint az ISO (BS) láncok?

Erősebbek is és gyengébbek is. A Normál ANSI láncok csapja és oldallemeze, nagyon kis mértékben vékonyabb, mint a kacsolódó ISO láncoké. Így mondhatjuk, hogy a normál ANSI lánco gyengébbek, mint az ISO görgőslánc párjai. Azonban az ANSI szabvány tartalmaz erősített, H jelzésű (Pl. ANSI 50H) szabványos görgősláncokat. Az erősített ANSI görgősláncok erősebb és edzett csappal, valamint erősebb piskótával rendelkeznek. ezek egyértelműen erősebbek, mint a szabványos ISO párjaik.