ISO görgősláncok

Általános információ

Az Európában használatos görgősláncok jelentős része az ISO R606 szabvány szerint kerül kialakításra. Ez az szabvány eredetilag az angol BS228 szabvány alapján készült, ezért az ISO láncokat gyakran ISO (BS) görgősláncoknak is nevezik. Felépítésük alapján a görgősláncok csapból, görgőből, összekötő lemezből (piskóta) állnak. Az alkatrészek anyaga és kivitele határozza meg a görgősláncok minőségét. Azonban a szabványban megadott értéknek általában bármely görgőslánc megfelel. Hétköznapi felhasználás esetén általában nincsen szükség erősített láncokra. Az ISO (BS) szabvány nem határoz meg erősített kivitelekre normát. Az egyes gyártók által készített erősített ISO görgősláncok a gyártók egyedi elképzelései szerint készülnek. (Erősített láncokból Európában is az ANSI H változatok terjedtek el.)

Lánchajtás tevezésekor minden esetben figyelembe kell venni a görgősláncok katalógusban megadott szakítószilárdáságát!

Hogyan ismerjük fel az ISO BS görgősláncokat?

Egy erőátviteli láncot általában három paraméterrel tudunk jellemezni. Az első a csaptávolság, amelyet egyszerűen osztásnak is nevezünk. Ez azt a távolságot jelenti, hogy a lánc szemei elfordulnak egymáson. Ez meghatározza, hogy mekkora osztású lánckerék használható hozzá. A második fontos információ a görgőátmérő. Ez a csapra húzott henger külső átmérője. ez a felület ér hozzá a lánckerék fogainak tövében kialakított ívhez. A harmadik fontos tulajdonság pedig a belső szélesség. Ezt a lánc két összekötője (piskótája) között mérjük a legszűkebb részen. Ez a méret határozza meg, hogy milyen szélességű lehet a lánchoz használatos lánckerék. Természetesen a fenti méreteken kívül még ezer másik dolgot mérhetünk egy láncon és ezer másik dolog lehet fontos egy-egy speciális alkalmazás esetében. Azonban az osztás, a görgőátmérő és a belső szélesség ismeretében már be lehet azonosítani egy görgősláncot.

Miért beszélünk collban, ha európai görgősláncnak hívjuk az ISO láncokat?

Lényegében a görgőslánc szabványának angol származása okán fordul elő, hogy az ISO szabványos láncok méretezése collméreteknen alapszik. A legkisebb (és legújabban létrehozott) osztású görgősláncok a 03B, 04B és 05B osztása metrikus. Az összes többi ISO görgőslánc osztása 06B-től 64B-ig minden esetben collméretben kifejezhető. Az egyszerűbb értelmezés miatt a collméreteket is metrikus tizedesként jelölik. (például: 3/8 = 9,525mm, 1/2 = 12,7mm, 5/8 = 15,875mm és így tovább) További technikai adatok a termékeknél a Letölthető Dokumentumok fül alatt található katalógusokban!

Hogyan jelölik az ISO BS láncokat, mit jelent az ISO BS jelölésű láncok számozása?

A BS a British Standard azaz Angol Szabvány rövidítése. Az azonosító szám után B betű is erre utal. Maga a jelölés is a collméretből vezethető vissza. Az ISO görgősláncok száma minden esetben a collméret 1/16-od része. (1 coll = 25,4mm.) A 06B jelölésű lánc osztása 6/16-od, azaz 3/8 coll. A 08B jelölésű lánc osztása 8/16, azaz 1/2 coll. A 10B jelölésű lénc osztása 10/16-od, azaz 5/8 hüvelyk. A 12B jelölésű lánc osztása 12/16, azaz 3/4 hüvelyk. A 16B jelölésű lánc osztása 16/16-od, azaz 1 coll. A 20B jelölésű lánc osztása 20/16, azaz 1,25 coll. A 24B jelölésű lánc osztása 24/16, azaz 1,5 coll. A 28B jelölésű görgősláncok osztása 28/16, azaz 1,75 coll. A 32B jelölésű görgősláncok osztása 32/16, azaz 2 coll. A 40B jelölésű görgősláncok osztása 40/16, azaz 2,5 coll. A 48B jelölésű láncok osztása 48/16, azaz 3 coll. A jelzéskeben B betű a számok végén az angol szabványra (British Standard) utal.