Hosszbordás szíjtárcsák

Általános információ

A hosszbordásszíj tárcsák (vagy más néven Poly-V szíjtárcsák vagy más néven multi-v szíjtárcsák) hosszbordás szíjak hajtására alkalmasak. A hosszbordás szíjak előnye, hogy kicsi átmérőjű szíjtárcsán is használhatók, ezért aztán ezen hosszbordásszíj tárcsák már akár 30mm átmérőtől felhasználhatók. A hosszbordás szíjak további előnye, hogy erőátviteli teljesítménye egyszerűen a szélesség (bordák száma) növelésével arányosan növelhető. A hosszbordás szíjtárcsák általában 4-6-8-12-16 és 20 borda szélességben rendelhetők. Nem minden szélesség érhető el minden kivitelben!

A Poly-V szíjtárcsák jelölése a rajtuk használható méretezésű Poly-V szíjak jelölésével egyezik meg. A PJ típusú szíjakhoz PJ típusú szíjtárcsa használható, a PK típusú szíjakhoz PK típusú szíjtárcsa használható, a PL típusú szíjakhoz PL típusú szíjtárcsa használható. A Poly-V szíjtárcsák lehetnek alapfelfúrt kivitelűek, vagy kúpos szorítós (taper bush) kivitelűek. A kúpos szorítós kivitelekhez tartozó kúpos szorító külön tételként vásárolandó meg. A Kúpos szorítók a Tengelykötések menüpontban találhatók.

Figyelem! Az iparban használatos PK jelzésű hosszbordásszíj tárcsák tömör anyagból készülnek! Bár az ipari PK jelű tárcsák szíjhajtás része méreteiben teljesen megegyezik a járműiparban használatos PK jelölésű hosszbordásszíj tárcsával, mégis körültekintést igényel a használatuk járművekben! Minden esetben tájékozódjon róla, hogy járművébe nem kettőstömegű, vagy gumi csillapítású szíjtárcsára van-e szükség!