Szorítós laposszíj tárcsák

Általános információ

A laposszíj tárcsák mindenféle kivitelű laposszíjhoz használhatók. A lapszíjtárcsa és a lapszíj névleges szélességének kb. egyezniük kell a megfelelő hajtás kialakításához. Lapszíjtárcsák installálása során különösen ügyelni kell a tárcsák párhuzamosságára és a tengelyek szögeltérésére, mert a lapszíjak hajlamosak "vándorolni" a szíjtárcsán. Nem megfelelő installáció esetén a szíj állandóan le fog esni a szíjtárcsáról.

Lapszíjtárcsák kettő különböző kivitelben érhetők el. Hagyományosan a perem nélküli változatok használatosak. Ezek a lapszíjtárcsák domború palásttal rendelkeznek, ún. hordós kivitelűek. Erre a kialakításra azért van szükség, hogy a lapszíj "ne másszon" oldalra, forgás közben ne essen le a szíjtárcsáról. A hordós kialakítás miatt a tárcsa közepén jobban feszül a szíj, ezért nehezen mozog oldalirányba. Bizonyos applikációkban peremmel ellátott, peremes lapszíjtárcsákat használnak. A peremek a tárcsa két oldalán megakadályozzaák a lapszíj leesését a tárcsáról. A peremes kivitelű lapszíjtárcsák átalában hengeres palásttal rendelkeznek. 

A szorítós lapszíjtárcsák tengelyre rögzítéséhez kúpos szorító (taper bush) szükséges. Szorító nélkül a tárcsa nem rögzíthető a tengelyre. A kúpos szorító nem tartozéka a szorítós lapszíjtárcsának, külön vásárolandó meg. A kúpos szorítók a tengelykötések menüpontban találhatók az ekszij.hu webáruházban. A szíjtárcsa cikkszámában és méret adataiban megadott típusú kúpos szorítót kell kiválasztani a tárcsához, a használandó tengelyméretnek megfelelő furattal.