Hírek

Hogyan válasszak metrikus fogasszíjtárcsát?

A fogasszíjak az ekszij.hu webáruház egyik leggyakrabban értékesített termékcsaládja. A fogasszíjak működtetése nem lehetséges fogasszíjtárcsa (bordáskerék) nélkül. A leggyakrabban a metrikus fogasszíj tárcsákat keresik üzleteinkben. A webáruházunkban raktárról elérhető fogasszíj tárcsák alapfelfúrtak. A tengely végleges furatát és a rögzítést (retesz és/vagy hernyócsavar) a vásárló készítteti el! Az alábbiakban bemutatjuk a metrikus bordáskerekek legfontosabb tulajdonságait:

HTD3M szíjtárcsák

A HTD3M fogasszíj tárcsa nagyon gyakran fordul elő a háztartásokban és a kisebb ipari gépekben. Osztása 3mm. A fogköz és a fogak kialakítása félgömb alakú. Leggyakrabban acélból készül, általában feketére foszfátozott. 44 fogszámig szíjvezető peremmel szokás gyártani, felette perem nélkül járatos. HTD3M, RPP3, MTD3 szíjak működtethetők vele. Szabványos szíjszélességei: 6-9-15 mm. Azt kell eldöntenünk, hogy milyen széles szíjat használunk. ennek megfelelő tárcsaszélességet kell választani. A fogak számát meg kell számolni, vagy meg kell mérni az átmérőt és hasonlítani a táblázatban szereplő átmérőhöz.

HTD5M szíjtárcsák

A HTD5M fogasszíj már inkább ipari felhasználásban ismert, de néhány komolyabb háztartási gépben is előfordul. Osztása 5mm. Így a tárcsa is ezekben a felhasználásokban jellemző.  A fogköz és a fogak kialakítása félgömb alakú. Általában acélból készül, feketére foszfátozva. 40 fogig peremmel készítik, felette perem nélkül. HTD5M, MTD5, RPP5 és RPC5 szíjakkal kompatibilis. Szabványos szíjszélességei: 9-15-25 mm. Azt kell eldöntenünk, hogy milyen széles szíjat használunk. ennek megfelelő tárcsaszélességet kell választani. A fogak számát meg kell számolni, vagy meg kell mérni az átmérőt és hasonlítani a táblázatban szereplő átmérőhöz.

HTD8M szíjtárcsák

A HTD8M fogasszíj már kimondottan ipari felhasználás, de járműiparban és mezőgazdaságban is előfordul. Nehézgépek is használják. (Ez már tényleg komoly cucc!) Osztása 8mm. A HTD8M fogasszíj tárcsákban a fogköz és a fogak kialakítása félgömb alakú. Acél, általában feketére foszfátozva. 72 fogig peremmel, felette perem nélkül járatos. HTD8M, MTD8, RPP8, RPC8 szíjakkal használható. Szabványos szíjszélességek: 20-30-50-85 mm. Azt kell eldöntenünk, hogy milyen széles szíjat használunk. ennek megfelelő tárcsaszélességet kell választani. A fogak számát meg kell számolni, vagy meg kell mérni az átmérőt és hasonlítani a táblázatban szereplő átmérőhöz.

HTD14M szíjtárcsák

A HTD14M fogasszíj kimondottan ipari felhasználás, de mezőgazdaságban és nehézgépekben is előfordul. Ez már bőven a lánchajtás szintjét hozza! Brutál HTD-14M tárcsákat is igényel, melyeken a fogköz és a fogak kialakítása félgömb alakú. Acél, általában feketére foszfátozva. Osztása 14mm. 64 fogig peremmel, felette perem nélkül járatos. HTD14M, MTD14, RPP14, RPC14 szíjakkal használható. Szabványos szíjszélességek: 40-55-85-115-170 mm. Azt kell eldöntenünk, hogy milyen széles szíjat használunk. ennek megfelelő tárcsaszélességet kell választani. A fogak számát meg kell számolni, vagy meg kell mérni az átmérőt és hasonlítani a táblázatban szereplő átmérőhöz.

T2,5 szíjtárcsák

A T2,5 poliuretán szíjakhoz használatos T2,5 szíjtárcsák legtöbbször háztartásban fordulnak elő. Alumíniumból készülnek, általában natúr színűek. A fogak szögletesek, a fogak szélessége és a fogközök szélessége megegyezik. Osztása 2,5mm. A szabványos tárcsa szélesség 16mm. A T típusú szíjtárcsáknál a tárcsa szélesség a teljes szélességet mutatja. A T2,5 szíjtárcsákban használható szíjszélesség 6 mm! A webáruházunkban rendelhető T2.5 fogasszíjtárcsák 6mm széles szíjakhoz használhatók! A fogak számát meg kell számolni, vagy meg kell mérni az átmérőt és hasonlítani a táblázatban szereplő átmérőhöz.

T5 szíjtárcsák

A T5 poliuretán szíjakhoz szükséges T5 szíjtárcsák legtöbbször ipari gépekben, de néha háztartásban is előfordulnak. Szinte mindig alumíniumból készülnek, általában natúr színűek. A fogak szögletesek, a fogak szélessége és a fogközök szélessége megegyezik. Osztása 5mm. A szabványos tárcsa szélességek: 21-27-36mm. A T típusú szíjtárcsáknál a tárcsa szélesség a teljes szélességet mutatja. A T5 szíjtárcsákban használható szíjszélességek: 10-16-25 mm! Azt kell eldöntenünk, hogy milyen széles szíjat használunk. A szíjszélesség alapján kell kiválasztani a hozzá tartozó szabványos tárcsaszélességet! A fogak számát meg kell számolni, vagy meg kell mérni az átmérőt és hasonlítani a táblázatban szereplő átmérőhöz.

T10 szíjtárcsák

A T10 poliuretán szíjakhoz tartozó T10 szíjtárcsák leginkább ipari gépekben használatosak. Alumíniumból készülnek, általában natúr színűek. A fogak szögletesek, a fogak szélessége és a fogközök szélessége megegyezik. osztása 10mm. A szabványos tárcsa szélességek: 31-40-47-66mm. A T típusú szíjtárcsáknál a tárcsa szélesség a teljes szélességet mutatja. A T10 szíjtárcsákban használható szíjszélességek: 16-25-32-50 mm!  A szíjszélesség alapján kell kiválasztani a hozzá tartozó szabványos tárcsaszélességet! A fogak számát meg kell számolni, vagy meg kell mérni az átmérőt és hasonlítani a táblázatban szereplő átmérőhöz. Fontos megjegyezni, hogy a T10 tárcsákban a fogakon a T10 fogasszíj kicsit mozogni tud. ("Lötyög...") Precíziós hajtásra speciális szíjtárcsát kell használni! ..vagy másik szíjtípust kell választani!

AT5 szíjtárcsák

Az AT5 poliuretán szíjakhoz szükséges AT5 szíjtárcsák legtöbbször ipari gépekben használatosak. Ránézésre olyanok, mintha a T5 szíjtárcsán sokkal ritkábban helyezkednének el a fogak. Mindig alumíniumból készülnek, natúr színűek. A fogak szögletesek, a fogak szélessége fele akkora, mint a fogközök szélessége. osztása 5mm. 42 fogig peremesek, felette perem nélküliek. A szabványos tárcsa szélességek: 21-27-36mm. A T típusú szíjtárcsáknál a tárcsa szélesség a teljes szélességet mutatja. Az AT5 szíjtárcsákban használható szíjszélességek: 10-16-25 mm! A szíjszélesség alapján kell kiválasztani a hozzá tartozó szabványos tárcsaszélességet! A fogak számát meg kell számolni, vagy meg kell mérni az átmérőt és hasonlítani a táblázatban szereplő átmérőhöz.

AT10 szíjtárcsák

Az AT10 poliuretán szíjakhoz szükséges AT10 szíjtárcsák ipari gépekben használatosak. Ránézésre olyanok, mintha a T10 szíjtárcsán sokkal ritkábban helyezkednének el a fogak. A fogak szögletesek, a fogak szélessége fele akkora, mint a fogközök szélessége. Mindig alumíniumból készülnek, natúr színűek. osztása 10mm. 40 fogig peremesek, felette perem nélküliek. A szabványos tárcsa szélességek: 31-40-47-66mm. A T típusú szíjtárcsáknál a tárcsa szélesség a teljes szélességet mutatja. Az AT10 szíjtárcsákban használható szíjszélességek: 16-25-32-50 mm! A szíjszélesség alapján kell kiválasztani a hozzá tartozó szabványos tárcsaszélességet! A fogak számát meg kell számolni, vagy meg kell mérni az átmérőt és hasonlítani a táblázatban szereplő átmérőhöz.