Hosszbordás szíjak

Általános információ

A hosszbordás szíjak olyan lapos jellegű szíjtermékek, melyeknek egyik, vagy mindkét oldalán szabályos közöként hosszirányú kidudorodásokat találhatunk. Mintha picike ékszíjak lennének szorosan egymás mellé tapasztva. Éppen ezen kialakítás miatt a hosszbordás szíjak egyesítik a laposszíjak és az ékszíjak előnyös tulajdonságait.

A hosszbordás szíjak általában gumiból készülnek. A szíj vastagsága és a hosszbordák középpontja közötti távolság alapján különböző szabványos típusokat különböztetünk meg. (PH, PJ, PK, PL, PM) Ha a szíjra a P betűvel kezdődő, kétbetűs jelölés van feltüntetve, akkor a szíj mérete metrikus számként értelmezhető. Ha a szíjra csak egy betű (J, K, M) van rányomtatva, akkor az utána szereplő szám collméretként értelmezhető. (Természetesen - bosszantásunkra - némelyik gyártó keveri a fentieket...)

Készülnek hosszbordás szíjak poliuretánból is. Általában speciális feladatokra. Méreteik a gumi szíjakéval megegyezőek. (Kivéve a TB2, mert ennek 2mm az osztása.) A poliuretán PJ szíjak külső felén általában keresztirányú bevágásokat találunk. Ez nem kapaszkodó felület, hanem a nagyobb hajlékonyság érdekében szükséges.

A hosszbordás szíjak a gyártóktól méretenként egy-egy 200-300 borda széles csévében (sleeve) kerülnek kiszállításra. A végleges bordaszám a vevőrendeléskor kerül levágásra. Ezekre a szíjtípusokra az egyedi gyártás miatt a visszaigazolás kiküldése után nem fogadunk el elállást a vevő részéről. Ezen termékeket nem cseréljük és nem vesszük vissza.