Hírek

Amit a hosszbordás (Poly-V) szíjakról tudni érdemes...

A legtöbb ember számára minden ékszíj, amit egy szíjhajtásban erőátviteli szíjként használunk. Ezért ékszíjnak neveznek minden erőátviteli hajtószíjat, ami - lássuk be - gyakran galibát okoz… Azt tudjuk, hogy vannak az ékszíjak, hallottuk, hogy léteznek laposszíjak, ismerünk fogasszíjakat és ezeken kívül, külön csoportba sorolhatók az itt taglalt Poly-V szíjak, más néven hosszbordás szíjak (megint más néven mikrobordás szíjak).

A Poly-V szíjak, más néven hosszbordás szíjak, egyesítik a lapos szíjak és a hagyományos ékszíjak előnyeit. Kialakításuk nagyobb érintkezési felületet tesz lehetővé a szíjtárcsával, ami jobb tapadást és csökkentett csúszást eredményez. Ez a megnövekedett felületi érintkezés növeli az erőátviteli szíj azon képességét is, hogy nagyobb terhelést és sebességet továbbítson a hagyományos szíjakhoz képest. A Poly-V szíj technológia előrelépést jelent az erőátviteli rendszerek területén. Ezeket a többszörös hosszirányú bordájukkal jellemezhető szíjakat úgy tervezték, hogy nagyobb hatékonyságot és megbízhatóságot biztosítsanak a szíjtárcsák közötti erőátvitelben. A Poly-V szíjak egyik legfontosabb előnye a rugalmasságuk és a kisebb tárcsaátmérőjű működési képességük, ami ideálissá teszi őket kompakt és nagy sebességű alkalmazásokhoz. Általában járművekben, ipari gépekben és háztartási gépekben használják, ahol a hatékonyság és a hosszú élettartam kritikus fontosságú. A Poly-V szíjak tartósságukról és alacsony karbantartási igényükről ismertek. Jellemzően nagy szilárdságú szintetikus gumiból készült és erőhordozószálakkal megerősített konstrukciójuk hosszú élettartamot és kopásállóságot biztosít. (De bizonyos helyeken alkalmaznak poliuretánból készült szíjtestet is!) Összefoglalva, a Poly-V szíjtechnológia jelentős előrelépést jelent az erőátvitel terén, nagyobb teljesítményt, kevesebb karbantartást és nagyobb sokoldalúságot kínál a különböző alkalmazásokban.

Mivel a Poly-V szíjak hosszbordás termékek ezért típusaikat a bordáik szélességével és magasságával jellemezzük. A borda függőlegesen mért magasságát profilmagasságnak nevezzük, két borda középpontjának egymástól mért távolságát pedig bordatávolságnak nevezzük. A bordatávolság és profilmagasság alapján öt szabványos hosszbordás szíjtípust különböztetünk meg. a PH, a PJ, a PK, a PL és a PM típusok a felsorolás sorrendjében növekvő méretűek. A hosszbordák ékszöge minden esetben 40 fok. Az alábbi képeken az egyes típusok profiladatai találhatók meg.

A H (PH) jelzésű Poly-V szíjak a legkeskenyebbek, nagyon finom bordázatúak. Általában mosógépekben, szárítógépekben használatosak.

A J (PJ) jelzésű hosszbordás szíjakkal leggyakrabban háztartási gépekben találkozunk. Szinte minden kisgépünkben ilyen szíjhajtás található. Ennek ellenére iparban is gyakori méret.
A K (PK) jelzésű Poly-V szíjak elsősorban a járműiparban használatosak. Szintem minden jármű vezérműszíja és/vagy vízpumpa hajtása ezzel a profilú szíjjal kerül meghajtásra.
Az L (PL) jelölésű hosszbordás szíjak nagyon erősek és nagyok. Ritkán találkozik velük a hétköznapi halandó. Általában malmok, mezőgazdasági gépek, papíripari gépek alkatrésze.
Az M (PM) jelölésű Poly-V szíjak szinte már egy átlapolt ékszíjnak megfelelő méretű termékek. Ritkák és drágák. Malomiparban, bányaiparban, mezőgazdaságban fordulnak elő leggyakrabban.


A Poly-V szíjak általában gumi alapanyagból készülnek az alábbiak szerint:


A gumi alapanyag keveréke határozza meg a hosszbordás szíj felhasználási módját. Hagyományos esetben a gumimag NBR gumikeverékből készül. Az NBRből készült hosszbordás szíjakat szinte kizárólag iparban és mezőgazdaságban használják, a járműiparban inkább hőálló kivitelű EPDM anyagú Poly-V szíjak járatosak. Manapság azonban az iparban is egyre elterjedtebbek a hőálló gumiból készült hosszbordás szíjak. A hőálló, gumiból készült Poly-V szíjak szinte kizárólag EPDM gumi alapanyagból készülnek.

Bizonyos esetekben a kisebb profilú Poly-V szíjak készülhetnek poliuretánból is. (Általában PJ kivitelben találunk PU anyagból készült Poly-V szíjat.) A poliuretánból készült hosszbordás szíjak általában speciális alkalmazások esetén használatosak, legtöbbször háztartási és barkácsgépekben találkozunk velük. Vannak egy anyagból készült kivitelek, ezek egyszínűek, általában sárgásak, vagy szürkék. De vannak olyan változatok, ahol a fedőréteg más minőségű poliuretánból készül. Ezek esetében a fedőréteg általában barna, míg a mag általában sárgásbarna, vagy szürke. A színeknek nincs szabványos, egyértelmű jelentése, minden gyártó olyan színű PU szíjat készít, ami neki tetszik… Felhasználás szempontjából a különböző kivitelben készült, de azonos méretű hosszbordás szíjak felcserélhetők egymással. Kizárólag poliuretán alapanyagból készül a TB2 kivitelű hosszbordás szíj. Ennek 2,2mm a profilmagassága és pontosan 2 mm a bordacsúcsok között mérhető távolság.

A hosszbordás szíjak gyártástechnológiája alapján a termékek egy fix szélességű csőként, úgynevezett sleeve-ként születnek. Ránézésre nem nagyon hasonlítanak egy szíjra, inkább egy recés csőnek néznek ki… Sőt a csövecskéknek a külső oldala recés, mert a bordák a szíj külső oldalán helyezkednek el. (lásd kép)

A bordák azért vannak kívül, mert a szíjakat egyedi igények alapján, annak megfelelően szeletelik fel, hogy a vásárló hány borda szélességű szíjat kíván vásárolni… Tehát a hosszbordás szíjak esetében minden létező átmérőből kell rendelkeznie az eladónak legalább egy-egy tömlővel, ez az átmérő határozza meg a szíj névleges hosszát. A szélességet pedig a vevő igényének megfelelő darabszámú borda lehasításával érik el. A levágás után a szíjat kifordítva a bordás rész belülre kerül és máris használható hosszbordás szíj készült. A hosszbordás szíjak tekercsről való levágását a kereskedők és/vagy gyártók egyedi gyártásként kezelik, ezért az egyedi szélességre vágott Poly-V szíjakat legtöbbször nem lehet visszaküldeni a gyártónak!

Annak ellenére, hogy szabványos jelölésekről beszélünk, mégis értelmezést igényel a Poly-V szíjak jelölése.
Minden alkalommal találkozunk a szíj típusjelével, azaz a PH, PJ, PK, PL, PM jelöléssel. Azonban angolszász nyelvterületeken nem használják a P jelölést, ezért az ott készült, szíjakon csak H vagy J vagy K vagy L vagy M betű szerepel a szíj azonosításakor. Sőt sokszor a betűt a hosszméret után helyezik el. Tehát az alábbi példában szereplő jelölések ugyanazt a típusú és hosszméretű szíjat jelentik. PJ 451 = J451 = 451J.
Nekünk Európában élőknek sajnos furcsa, de a világ nagy részén nem a metrikus rendszert használják a hosszméretek jelzésére. Hosszbordás szíjak esetében is előfordulhat, hogy collméretben jelölik a hosszot. A collméretes hosszjelölés mindig 3 vagy négy karakterhelyen kifejezett számból áll, melynek az utolsó számjegye tizedesként értelmezhető. A collméretes jelöléseknél a típusjel betűjét mindig a számok után tüntetik fel. Példa: 158J = 15,8 coll hosszúságú PJ típusú szíj = 15,8*25,4mm = 401,32 mm = PJ401. A példánkban a PJ401 jelölés teljesen megegyezik a 158J jelöléssel. Szerencsére a legtöbb gyártó mindkét jelölést feltünteti a terméken. PJ401 / 158J. De ha nem, akkor is el kell tudnunk dönteni, hogy a szíj névleges hosszmérete metrikusan, vagy collméretben került-e megadásra… Ha másért nem, akkor azért, mert a rányomtatott számméret jelentősen eltér a mért hosszmérettől. Ilyenkor gyanakodjunk, hogy a szám collban van megadva...
A leggyakrabban olyan jelöléssel találkozunk a szíjakon, amely magát a sleevet azonosítja amiből a szíjat vágták. Ilyen esetekben a nyomtatott jelölés megmondja a hosszbordás szíj típusát és a névleges hosszát, de nem mutatja meg, hogy hány borda széles. Példa: PJ 451. ez azt mutatja, hogy J típusú hosszbordás szíjról beszélünk, melynek névleges hossza 451mm. Ha a szíjon csak a típus és a hosszméret van feltüntetve, akkor a vevőnek vásárláskor meg kell mondania, hogy hány borda szélességű szíj legyen levágva. A szélességet a bordák megszámolásával, esetleg a szíjtárcsa pályáinak megszámolásával lehet meghatározni. Ilyen esetekben a szíj ára általában egy bordára vetítve kerül megadásra.
Azonban ha egy kereskedő már eleve darabolva rendeli meg a szíjat a gyártótól, akkor gyakran a gyártók bordák számát is feltüntetik a szíjon. (Ez leggyakrabban az autóipar PK "pékás" hosszbordás szíjak esetében fordul elő.) A bordák darabszámát a szíj jelölése elé írják. Példák: 6 PJ 451 vagy 8PK880. Persze ebben is lehet kivétel… A PJ451/6 pontosan ugyanazt jelenti, mint a 6PJ451, azaz PJ típusú hosszbordás szíj 451mm névleges hosszmérettel és 6 borda szélességben. MIvel a hosszméretet a betű jelölés választja el a szélesség mérettől, ezért az angolszász jelölésben pont fordítva gondolkozhatunk. Collméretes szabványos megadás esetében a bordaszám a jelölés végére kerül. Példa: 158J6. Ha a termékben a bordaszám is megadásra kerül, akkor az adott hosszbordás szíj ára a komplett termékre, darabban kerül megadásra.

Hogyan lehet mérni a hosszbordás szíjak hosszúságát? Sajnos direktben sehogy, legalábbis speciális mérőeszköz nélkül sehogy... Mivel a hosszbordás szíjak névleges mérete az erőhordozószál-méret más néven effektív méret (Le = Lp) ezért a hosszbordás szíjak névleges hosszát csak méréssel és számolással ellenőrizhetjük le. Nagy mértékben kell hagyatkoznunk a gyártói jelölésekre, azonban rengeteg olyan esettel találkozunk, hogy elektromos fűnyírókon (OBI, ALDI, LIDL, stb..) használatos hajtószíjra teljesen fals méreteket írnak bizonyos gyártók. Ez sok bosszúságot jelent az ilyen termékre hajtószíjat vásárlóknak, továbbá nagy körültekintést jelent a vásárlás is. Korábban már több cikket írtunk a témában, most belinkelek egyet: https://ekszij.hu/hirek/ha-elektromos-funyirohoz-vasarol-pj-szijat-feltetlenuel-olvassa-el.
A hosszbordás szíjak külső átmérőjét tudjuk otthoni körülmények között megmérni. (A mérés menete részletesen megtalálható a fenti linken PJ szíjra vonatkoztatva.) A mérést úgy végezzük el, hogy a kemény, sima felületre lefektetjük, lágyan az asztalhoz nyomjuk és körbe forgatjuk a szíjat az asztal síkján. Nagyon kell ügyelni arra, hogy a szíj ne csússzon, hanem gördüljön az asztalon, mert különben hibás lesz a mérésünk! (Ha van rá lehetőség, akkor vágjuk el a szíjat és úgy fektessük le egy asztalra. A mérés kezdő és végpontja között távolságot mérjük meg milliméter pontosan.)
Amikor megvan a mért külső méret, akkor abból ki kell számolnuk a szíjunk névleges hosszát az alábbiak szerint.
PJ típusú szíjak esetében a névleges méret a külső méret mínusz 7 mm Lp=La-7. PK típusú szíjak esetében a névleges méret a külső méret mínusz 21mm Lp=La-21. PL típusú szíjak esetében a névleges méret a külső méret mínusz 22 milliméter Lp=La-22. PM típusú szíjak esetében a névleges méret a külső méret mínusz 28mm Lp=La-28.
Amennyiben már megkaptuk a mért szíj névleges hosszát, akkor még ügyelnünk kell arra, hogy ha használt szíjat mértünk, akkor az valószínűleg már nyúlott. A nyúlás miatt pár milliméterrel hosszabb, mint az újkori mérete volt. (Hiszen ha nem lenne problémás, akkor nem méregetnénk, hanem boldogan használnánk a gépet, amihez tartozik…) A nyúlásra PJ szíjaknál kb 2-3mm, PK szíjaknál kb 2-4 millimétert számolhatunk. (Extrém terhelés esetén akár kicsivel többet is…)
Tehát ha megmértük a szíj külső méretét, levontuk belőle a típusnak megfelelő számot az erőhordozószál méret kiszámításához és levontunk belőle a nyúlás miatt 2-4 millimétert, akkor megkapjuk a szíj hozzávetőleges erőhordozószál méretét és ki tudjuk választani a nekünk valóban szükséges méretet.

2024.06.18.

Admin

hosszjeloles-2_400.jpg Az ékszíjak méretezése - letölthető dokumentumokkal! Az ekszij.hu webáruházban azt tapasztaljuk, hogy az ékszíj olyan, mint a foci - mindenki ért hozzá! De amikor odakerülünk, hogy beszereljék amit vettek, akkor gyakran kiderül, hogy mégsem! Segítünk eligazodni az alapvető beazonosításban és segítünk megkülönböztetni az ékszíjak fajtáit. Leírjuk és megmutatjuk mire kell figyelni... Tovább v-belts-rubber-raw-edge-linea-gold-overview.png Márkabemutató: Megadyne Linea Gold erősített, fogazott keskeny profilú ékszíjak Márkabemutató sorozatunkban az ekszij.hu webáruházban kapható márkákat ismertetjük meg vásárlóinkkal. Ebben a bejegyzésben a Megadyne Linea Gold erősített, fogazott keskeny profilú ékszíjak legfontosabb tulajdonságait mutatjuk be. Tovább k.png Bemutatkozik testvér-webáruházunk a KEILRIEMEN.AT! Már működik osztrák testvér-webáruházunk a KEILRIEMEN.AT! Amennyiben Ön német nyelvterületre vásárolna erőátviteli szíjat, tekintse meg, valószínűleg kedvezőbb lesz a szállítás, mint Magyarországról.... Tovább terminator.png Márkabemutató: PIX Terminator nagy teljesítményű burkolt ékszíjak Márkabemutató cikksorozatunkban az ekszij.hu webáruház termékeinek márkáit ismertetjük vásárlóinkkal. Ezúttal fókuszban a PIX Terminator-XS nagy teljesítményű, kevlár erőhordozó szálas, burkolt ékszíj... Tovább kupon5000.png Szeptemberi sorsolásunk nyertese A vásárlás utáni kérdőívet kitöltő vásárlóink között 2024 szeptember hónaptól kisorsolunk egy 5000 Ft értékű kupont. Megvan a 2024 szeptemberi győztesünk! Tovább