Hírek

Klasszikus profilú ékszíjak az ekszij.hu kínálatában

A klasszikus profilú burkolt ékszíjak "AZ" ékszíjak. Egy átlagos felhasználó amikor ékszíjra gondol, akkor ez a termék ugrik be neki... Évtizedek óta változatlan méretekben szerepel a szabványkönyvekben. (Az alapokat leíró DIN szabvány 1975 óta nem változott…) További szabályzókat találhatunk még az ISO4184 és az IS2494 szabványokban.

A klasszikus profilú ékszíj profilja trapéz alakú, ezt látjuk, ha elvágjuk... A profil szélesség-magasság aránya 1:1,6-hoz. Azaz mindig kb másfélszer olyan széles a szíj felső éle, mint amilyen magas a profil. Az ékszíj gumimagját szövetbevonattal látják el. Jellemzően fekete színű. A gyártott méretek 5, 6Y, 8, 10Z, 13A, 17B, 20, 22C, 25, 32D, 38E, 40E. Ezek a számok az ékszíj profiljának felső szélességét jelentik. Érdekesség, hogy az ’E’ jelű szíj az IS2494 szabvány szerint 38 mm profilszélességben készül, az ISO4184 szerint pedig 40mm szélességű. Mindazonáltal a 38-as és a 40-es szíj ugyanabban az ékszíjtárcsában használatos, egymásnak csereszabatos kiváltói.

Klasszikus ékszíj profilok

A klasszikus profilú ékszíjak fogazott változatban is készülnek. ezek nincsenek szövebevonattal ellátva. A fogazott szíjak kisebb átmérőjű szíjtárcsán is el tudnak fordulni, valamint a fogak "kapaszkodása" miatt valamivel nagyobb nyomaték átvitelére alkalmasak. Betűjelük X a szabványos szélességet jelölő betű után. ZX, AX, BX, CX.

A klasszikus profilú ékszíjak esetében a hivatalos méret a belső méret. (Li) Néhány gyártó feltüntet más méreteket is (Ld, Lp) a terméken, de a névleges méret mindig a belső hossz ezen ékszíjak esetében.

Webáruházunkban feltüntetjük a klasszikus profilú szíjak angolszász méretét is. (collméret) Ez egy betűjelből és három számból áll. A betű a szíj profilját mutatja, a számok pedig a szíj hosszát hüvelykben (coll, inch). Webáruházunkban a metrikus termékeknél a collméretek tájékoztató jellegűek, számított értékek, nem a szíjról való leolvasással kerültek rögzítésre. A collméretes termékeknél a coll a gyártó által megadott hossz és a mm a számított érték. Érdekesség: Mivel a collméretből nemigen készítenek mást, mint egész és félcoll méreteket, az ezekből kilógó metrikus méreteket egyszerűen kerekítik a következő egész, vagy fél collra. Így simán lehet több, különböző metrikus méretű ékszíj ugyanolyan collmérettel jelölve...

beltprofile.png PIX szíjprofilok táblázata A mellékelt diagram a PIX szíjakra vonatkozik, de az E (38-as) ékszíjak kivételével a többi gyártó szabványos termékeire is igaz.... Az E jelű szíjak a legtöbb gyártónál 40x25mm profillal rendelkeznek. Tovább OPTENválságálósági.png Opten Kiválósági Tanúsítvány "Az üzleti élet kiváló szereplője: kockázati szempontból a legmegbízhatóbb cégek közé tartozik, gazdasági visszaesés esetén tapasztalható stressztűrési képessége az átlagnál erősebb..." Tovább 20_02_16_11_26_36_pix_logo.png Miért vegyek PIX terméket? A PIX az elmúlt 50 év során rengeteg tanúsítványt szerzett, mindenféle minősítéssel rendelkezik. (ISO 9001, 16949, 14001, OHSAS 18001, ATEX, stb… ) Tucatszám kapták a különböző elnöki és kereskedelmi elismeréseket. De nem ez a legfontosabb, hanem, hogy 50 év alatt a kicsi, Indiában alapított magánvállalkozásból eljutottak a világ minden szegletébe, meg tudták vetni a lábukat és kiváló minőségű, kedvező áru termékeikkel. A bizonyíték a jó termékre, hogy a Közel-Kelet, Anglia és Németország után már közép-kelet Európában is kaphatók termékeik. Tovább engine.png Autóipari ékszíjak Az autóipari szíjak olyan keskeny profilú, fogazott ékszíjak melyek kimondottan az autóipar igényeire lettek kifejlesztve. De ezen speciális tulajdonságok miatt az ipar egyéb területein is jó szolgálatot tehet, kiválthat más egyéb szíjtermékeket! Tovább ElecRidingMow_ProdLineBrow_Hero_XT1-SideView-Sunglasses_01_desktop_1015x630_v1.png Fűnyírótraktor szíjak A fűnyírótraktorokon normál körülmények között nem hegyományos ipari szíjakat szokás használni, hanem speciálisan ere a célra kifjelesztett fűnyírótraktor ékszíjakat. Tovább