Hírek

Ékszíj méretek - Klasszikus profilú ékszíjak az ekszij.hu kínálatában

A klasszikus profilú burkolt ékszíjak "AZ" ékszíjak. Egy átlagos felhasználó amikor ékszíjra gondol, akkor ez a termék ugrik be neki... Évtizedek óta változatlan méretekben szerepel a szabványkönyvekben. (Az alapokat leíró DIN szabvány 1975 óta nem változott…) További szabályzókat találhatunk még az ISO4184 és az IS2494 szabványokban.

A klasszikus profilú ékszíj profilja trapéz alakú, ezt látjuk, ha elvágjuk... A profil szélesség-magasság aránya 1:1,6-hoz. Azaz mindig kb másfélszer olyan széles a szíj felső éle, mint amilyen magas a profil. Az ékszíj gumimagját szövetbevonattal látják el. Jellemzően fekete színű. A gyártott méretek 5, 6Y, 8, 10Z, 13A, 17B, 20, 22C, 25, 32D, 38E, 40E. Ezek a számok az ékszíj profiljának felső szélességét jelentik. Érdekesség, hogy az ’E’ jelű szíj az IS2494 szabvány szerint 38 mm profilszélességben készül, az ISO4184 szerint pedig 40mm szélességű. Mindazonáltal a 38-as és a 40-es szíj ugyanabban az ékszíjtárcsában használatos, egymásnak csereszabatos kiváltói.

Klasszikus ékszíj profilok

A klasszikus profilú ékszíjak fogazott változatban is készülnek. ezek nincsenek szövebevonattal ellátva. A fogazott szíjak kisebb átmérőjű szíjtárcsán is el tudnak fordulni, valamint a fogak "kapaszkodása" miatt valamivel nagyobb nyomaték átvitelére alkalmasak. Betűjelük X a szabványos szélességet jelölő betű után. ZX, AX, BX, CX.

A klasszikus profilú ékszíjak esetében a hivatalos méret a belső méret. (Li) Néhány gyártó feltüntet más méreteket is (Ld, Lp) a terméken, de a névleges méret mindig a belső hossz ezen ékszíjak esetében.

Webáruházunkban feltüntetjük a klasszikus profilú szíjak angolszász méretét is. (collméret) Ez egy betűjelből és három számból áll. A betű a szíj profilját mutatja, a számok pedig a szíj hosszát hüvelykben (coll, inch). Webáruházunkban a metrikus termékeknél a collméretek tájékoztató jellegűek, számított értékek, nem a szíjról való leolvasással kerültek rögzítésre. A collméretes termékeknél a coll a gyártó által megadott hossz és a mm a számított érték. Érdekesség: Mivel a collméretből nemigen készítenek mást, mint egész és félcoll méreteket, az ezekből kilógó metrikus méreteket egyszerűen kerekítik a következő egész, vagy fél collra. Így simán lehet több, különböző metrikus méretű ékszíj ugyanolyan collmérettel jelölve...