Hírek

Hogyan méretezik az ékszíjakat?

Nagyon gyakran találkozunk a problémával, hogy vásárlóink nem ismerik a különböző ékszíj hosszméretek jelentését. Esetleg van némi ismeretük, de keverik a fogalmakat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mit jelent egy ékszíj esetében a külső méret (La), az erőhordozószál méret (Lp), a munkaméret (Lw), a datum méret (Ld) és a belső méret (Li). Innen letölthető az ékszíj hosszméretek értelmezése pdf fájl.

012c44faaf40efe80b44a0737fc3c49c_thumb_medium

A nominális méret magyarázata.

Nominális méretnek az ékszíjak különböző méretezései közül azt a méretet nevezzük, amely az adott ékszíjtípusnak alapértelmezés szerint használatos mérete. Ez a méretezés minden esetben rá van nyomtatva a szíjra. (Sokszor másik méretek is, de ez van elől!) Minden szíjnak van külső-, belső- és erőhordozószál mérete, de szinte minden szíjtípus esetében más az alapértelmezésben használatos méret. A klasszikus ékszíjak és a hatszögletű ékszíjak nominális mérete a belső méret. A keskeny profilú ékszíjak nominális mérete az erőhordozószál méret. Az autóipari ékszíjak és a fűnyírótraktor ékszíjak nominális mérete a külső méret. Miért? Mert különböző szabványok szerint készülnek és a különböző szabványok különböző módon írják elő a méretezést.

Az Li és Ld méret magyarázata.

Az Li méret az ékszíj belső kerületén mérhető hossz. Pontos magyarázat a lap tetején letölthető fájlban. Ez a méret a legrégebben használatos méret, mivel a klasszikus (hagyományos) ékszíjaknak ez volt a nominális mérete. Abból alakult ki, hogy régen csak úgy tudtak pontos méretű szíjat készíteni, hogy rásütötték egy fém dobra a szíjakat. A pontosan megadható méret a fémdob mérete volt, így azt használták névleges (nominális) méretként. Li méret, azaz belső méret kizárólag a klasszikus profilú (európai) szíjak esetén használatos. A klasszikus ékszíjak 5, 6, 8, 10, 13, 17, 20, 22, 25, 32, 38/40 mm profilszélességgel készülnek. ISO szabvány szerint a klasszikus szíjaknak is erőhordozószál méretre kell készülniük. Ezt a méretet elnevezték Ld-nek. Minden gyártó megadja a klasszikus profilú ékszíjak Ld méretét is, de ez a jelölés nem terjedt el, a legtöbben továbbra is kizárólag az Li jelölést veszik alapul az azonosításhoz. Webáruházunkban a klasszikus profilú ékszíjak nominális mérete mellett az Ld méret is feltüntetésre kerül.

A belső méretet szíjhossz mérőn tudjuk mérni. Centivel, vagy az ékszíjat elvágva ez a méret nem mérhető. (Vagy csak nagyon durva közelítéssel.) A szíjat elvágva, lefektetve megkapjuk a külső (La) méretet, a belső méret ebből számítható ki. Webáruházunkban az ékszíj termékek esetében, a technikai adatok között minden rendelkezésre áll a számításhoz. Válassza ki az Önnek tetsző termékcsoportot és kattintson a technikai adatok fülre.

Az Lp méret magyarázata.

Az Lp méret az ékszíjban található erőhordozószál hosszát mutatja. Pontos magyarázat a lap tetején letölthető fájlban. A klasszikus ékszíjak után szükség volt egy erősebb és jobb ékszíjtípus rendszeresítésére. Ezek a keskeny profilú ékszíjak lettek. A nevük kicsit megtévesztő, mert profilszélességük szinte pontosan megegyezik a klasszikus szíjak profilszélességével, de mivel magasabb a profiljuk, ezért keskenyebb, filigránabb a profiljuk kinézete, mint a klasszikus szíjaké. A keskeny profilú ékszíjak: SPZ/XPZ, SPA/XPA, SPB/XPB, SPC/XPC. A keskeny profilú ékszíjak nominális (alapértelmezett) mérete az Lp azaz az erőhordozószál mérete. Mivel ez a szál az ékszíj belsejébe van belesütve, ez a méret nem mérhető, minden esetben számolni kell. Webáruházunkban a keskeny profilú ékszíjak nominális mérete (Lp) mellett a külső méret (La) is feltüntetésre kerül. Így Önnek nem kell számolgatnia...

Az erőhordozószál méret közvetlenül nem mérhető. Szíjmérőn mérhető a belső méret (Li), ebből lehet átszámolni az Lp méretet. Szíjmérő hiányában külső méretet kell mérni, ebből kell visszaszámolni.  A szíjat elvágva, lefektetve megkapjuk a külső (La) méretet, az erőhordozószál méret (Lp) ebből számítható ki. Webáruházunkban az ékszíj termékek esetében, a technikai adatok között minden rendelkezésre áll a számításhoz. Válassza ki az Önnek tetsző termékcsoportot és kattintson a technikai adatok fülre.

Az Lw méret magyarázata.

Mérnöki számítások esetén a mérnök a számítással határozza meg a felhasználandó szíj hosszúságát. Ezt a kiszámított hosszméretet munkaméretnek (Lw) nevezzük. Az erőhordozószál majdnem pontosan az ideális munkaméret helyén helyezkedik el ezért az erőhordozószám méretet és a munkaméretet egyenlőnek tekintjük. Lw = Lp. Némely gyártó a keskeny profilú ékszíjak hosszméretének jelölésére is használja az Lw jelölést az Lp jelölés helyett.

Az La méret magyarázata.

Az La méret az ékszíj külső kerületén mérhető hossz. Pontos magyarázat a lap tetején letölthető fájlban. Az európai szabvány szerint az autóipari ékszíjak (AV és AVX ékszíjak) készülnek külső méret (La) nominális méretezéssel. Ezek a szíjak egyébként megegyeznek a ksekeny profilú társaikkal, csak a névleges méretük más. XPZ = AVX10, XPA = AVX13, XPB = AVX17. A különbség annyi közöttük, hogy a keskeny profilú ékszíjak névleges mérete az Lp, ezért az La méretét számolni kell. Az AVX szíjak névleges mérete az La, így az Lp méretét számolni kell. Ugyanazon szám rányomtatása esetén az AVX szíj mindig kicsit rövidebb lesz, mint a keskeny profilú párja... Példa: XPZ722 szíjat váltunk át AVX10 hosszméretre. Az XPZ névleges mérete 722 Lp. A táblázatban pedig látszik, hogy az XPZ722Lp külső mérete 735La.

xpz722

A bekarikázott Lp-La átszámításból azonnal tudjuk, hogy az La nominális méretű AVX10 szíjból a 735 La méretet kell választanunk:

Fentiekből látszik, hogy az erőhordozószál méretről külső méretre átváltva az XPZ722 Lp méretű szíj tökéletesen és pontosan megegyezik az AVX10x735La méretű szíjjal... Csak a rányomtatott névleges méret (nominális méret) miatt tűnnek elsőre különbözőnek... (Érdekesség: még az is látható, hogy a nagyobb gyártási darabszám miatt az autóipari ékszíjak szinte minden esetben olcsóbbak, mint az ipari ékszíjak...)

Fontosabb, hogy az amerikai RMA szabvány szerint készülő ékszíjak minden esetben külső méretben (La) méretezettek. Európában is előfordulnak ilyen szabványú ékszíjak pl. fűnyírótraktorok késhajtó szíjaiként. A 3L, vagy 4L, vagy 5L típusú RMA Light Duty profilú fűnyírótraktor kuplung ékszíjak nominális mérete minden esetben collméretben van meghatározva és minden esetben kizárólag a külső méret (La) lehet névleges. Az amerikai RMA szabvány szerint a keskeny profilú 3V/3VX vagy 5V/5VX vagy 8V/8VX ékszíjak névleges mérete is külső méret (La).

Külső méretet mérni szíjmérőn csak Li méretből átszámítással lehet. A szíjat elvágva, lefektetve megkapjuk a külső (La) méretet. Webáruházunkban az ékszíj termékek esetében, a technikai adatok között minden rendelkezésre áll a számításhoz. Válassza ki az Önnek tetsző termékcsoportot és kattintson a technikai adatok fülre.

kicsi ékszíj hosszméretek értelmezése

Admin

2023.08.20